Interviul a fost publicat inițial în ziarul moscovit Kommersant, ca un fel de biografie de campanie realizată de Nataliya Gevorkyan, Natalya Timakova și Andrei Kolesnikov, jurnaliști care au stat de vorbă cu Putin de șase ori – în total, 24 de ore.

În interviu, Putin povestește faptele de glorie ale tatălui său pe front în războiul contra germanilor – fapte despre care i-a vorbit chiar tatăl său – și descrie cum trupele sovietice au reușit să mențină un petic restrâns de pământ, cunoscut ca Neva Nickel, în fața ofensivelor germane.

„Băieții noștri au păstrat acel loc pe toată durata blocadei, calculând că va juca un rol în rezultatul final. Germanii au tot încercat să-l captureze. Un număr fantastic de bombe au fost aruncate pe fiecare metru pătrat al acelei bucăți de pământ – chiar și după standardele acelui război. A fost un masacru monstruos. Dar Neva Nickel a jucat un rol important în cele din urmă”, povestește Putin.

Întrebat „dacă nu am plătit un preț prea mare, pentru un petic atât de restrâns de pământ”, Putin subliniază că deși se fac „greșeli în război”, important e să „te gândești în continuare la victorie”.

Cred că întotdeauna se fac multe greșeli în război. Asta e inevitabil. Dar atunci când lupți, dacă continui să te gândești că toți cei din jurul tău fac mereu greșeli, nu vei câștiga niciodată. Trebuie să ai o atitudine pragmatică. Și trebuie să te gândești în continuare la victorie.

Vladimir Putin pentru Kommersant:

Tatăl său a fost rănit grav în urma luptelor, potrivit celor povestite de Putin. „Aceasta este o poveste pe care mi-a spus-o tatăl meu. Germanul era probabil convins că i-a ucis pe ruși. Dar tatăl meu a supraviețuit, deși picioarele i-au fost umplute de schije. Soldații noștri l-au târât afară de acolo câteva ore mai târziu”.

În cele din urmă, tatăl său avea să se refacă după rănile suferite pe front, iar pe 7 octombrie 1952 avea să vină pe lume Vladimir Vladimirovich Putin, președinte al Federației Ruse din 2000 și premier între 1999-2000 și 2008-2012.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News