Rețeaua de socializare Facebook se mândrește cu apoximativ două miliarde de utilizatori și oferă o cantitate uimitoare de conținut gratuit, care îi ține pe cei mai mulți ancorați în fiecare zi.
Și cu cât mai mult timp își păstrează Facebook utilizatorii pe site, chiar și cu ajutorul Messenger, Whatsapp și Instagram, cu atât mai multe date se pot colecta despre fiecare dintre utilizatori.
În medie, un utilizator Facebook petrece aproape o oră în fiecare zi pe site-ul de socializare, potrivit datelor furnizate de companie anul trecut.
Aceste date aduc agenții de publicitate pe platformă și, în cele din urmă, dolari în conturile Facebook și, evident, ale fondatorului Mark Zuckerberg.
Concret, orice persoană poate vedea ce tip de smartphone folosești, sistemul principal de operare desktop și browser-ul, obiceiurile de călătorie și chiar motivațiile tale politice.
Predicțiile se fac pe baza paginilor pe care le-ai plăcut, a actualizărilor de stare, a prietenilor tăi, a locației, a interesului legat de carieră și chiar asupra modului în care interacționezi cu alte conturi sau anunțuri – pe sau în afara site-ului. Și acesta sunt doar câteva dintre datele pe care Facebook le face publice, avertizează thenextweb.com.
Este uimitor, într-adevăr, dar și înfricoșător. Aceasta este, la urma urmei, informația pe care fiecare dintre noi o oferă de bună voie, fără să se gândească de două ori.
Ne temem de întâlniri întâmplătoare cu hackeri, dar cea mai mare amenințare la adresa confidențialității online sunt site-urile pe care le interacționăm zilnic.
Vă puteți verifica profilul dumneavoastră… aici! Pentru a vedea informațiile care vă descriu cel mai bine, faceți click pe Informațiile dvs. > Categoriile dvs. Ar trebui să fie relativ precise. Dacă nu, puteți șterge grupuri de anunțuri în care nu credeți că aparțineți. Dacă credeți că ștergerea tuturor acestora va duce la mai puține anunțuri, greșiți! Aceasta vor fi mult mai aleatorii.
Dacă ai cont pe Facebook ai oferit companiei fondate de Mark Zuckerberg informaţii despre tine la crearea profilului tău. Ce nu ştii este că, de fiecare dată când interacţionezi cu prietenii din reţeaua de socializare, informaţiile tale private sunt salvate.
Fiecare „Like”, comentariu sau postare căreia îi dai „Share” creşte volumul de date pe care Facebook le deţine despre tine. Mai mult, sunt înmagazinate şi informaţii despre ce browser foloseşti, ce sistem de operare, câte ore eşti conectat la reţea, dacă intri de pe telefonul mobil etc.
Ce știe Facebook despre tine, la un singur click distanță. Dosarul unui utilizator ajunge până la 880 de pagini
Compania Facebook, deşi implicată în mai multe scandaluri legate de siguranţa datelor personale ale utilizatorilor şi dreptului la intimitate, susţine că respectă legislaţia în domeniu şi că nu a abuzat de datele utilizatorii săi. Şocant este însă volumul de informaţii pe care le deţine: până la 880 de pagini pentru fiecare cont!
Site-ul Europe versus Facebook (EvF) a publicat datele pe care le-a primit de la reţeaua lui Mark Zuckerberg despre un utilizator, iar volumul de informaţii cuprins în dosar este incredibil: documentul PDF conţine 880 de pagini. Se explică de ce FBI apelează la Facebook pentru a-i furniza informaţii!
Citește și Am ajuns în Canada datorită profilului de Facebook
Cum îți poate distruge Facebook viața