BA.2 este o subvariantă de Omicron, cea mai transmisibilă tulpină de SarS-CoV-2 care a reușit să devină rapid majoritar în toată lumea după ce a fost confirmată la finalul lui noiembrie în Africa de Sud. Noua subvariantă are mutații care ar putea modifica modul în care virusul se comportă și a început să depășească cea mai comună variantă în mai multe state.
Cuprins:
Cu ce diferă de varianta inițială
La nivel global, BA.1 a reprezentat 98,8% din cazurile secvențiate înregistrate în baza de date Gisaid până la 25 ianuarie. Dar mai multe țări raportează creșteri recente ale BA.2, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Pe lângă BA.1 și BA.2, OMS enumeră alte două subvariante sub umbrela Omicron: BA.1.1.529 și BA.3. Toate sunt strâns legate genetic, dar fiecare prezintă mutații care ar putea modifica modul în care se comportă.
Trevor Bedford, un virusolog american care urmărește evoluția Sars-CoV-2, a scris vineri, pe Twitter, că BA.2 reprezintă aproximativ 82% din cazuri în Danemarca, 9% în Marea Britanie și 8% în SUA.
Ca și în cazul altor variante, o infecție cu BA.2 poate fi detectată prin testele clasice pentru coronavirus, deși ele nu pot indica care variantă este responsabilă, fiind nevoie de secvențiere.
Primele informații indicau faptul că BA.2 poate fi chiar mai infecțios decât BA.1, care este deja cea mai transmisibilă variantă, dar până acum nu există dovezi că ar putea să se sustragă protecției oferite de vaccin.
Oficialii danezi din domeniul sănătății estimează că BA.2 poate fi de 1,5 ori mai transmisibil decât BA.1, pe baza datelor preliminare, dar nu sunt indicii că provoacă o boală mai gravă.
O întrebare critică este dacă persoanele care au fost infectate în valul BA.1 vor fi protejate de BA.2, a spus dr. Egon Ozer, expert în boli infecțioase la Universitatea Northwestern Feinberg de Medicină din Chicago. Aceasta a fost o preocupare în Danemarca, unde unele regiuni care au înregistrat un număr mare de cazuri de infecții cu BA.1 raportau cazuri în creștere de BA.2.
Vestea bună, spune Egon Ozer, este că schema inițială de vaccinare și doza „booster” încă „ține oamenii departe de spital”.
Unde a fost depistată?
Cercetătorii au descoperit prima dată subvarianta BA.2 în Africa de Sud la sfârșitul lunii noiembrie.
Până la 27 ianuarie, au fost raportate 10.811 de cazuri BA.2 din întreaga lume, dar 90% din ele au fost confirmate în trei state: Danemarca (8.357), India (711) și Marea Britanie (607).
„Până acum, dovezile de la colegii noștri din Danemarca arată că, deși s-ar putea răspândi mai repede, nu există dovezi de severitate crescută”, a spus profesorul Seshadri Vasan, cercetător în domeniul vaccinului. „Prin urmare, este important să ne păstrăm calmul și să continuăm măsurile existente, cum ar fi vaccinarea, inclusiv doza trei, respectarea distanței sociale și purtarea măștii”.