Cuprins:
Ce sunt boții și ce fac ei
Independentul Călin Georgescu are 22,95% din voturi, după numărarea a 99,98% din sufragii. El este urmat de Elena Lasconi, președinta USR, cu 19,17%. Al treilea loc este ocupat de Marcel Ciolacu, cu 19,15% din voturi.
Totuși, înainte de această victorie, Călin Georgescu a fost acuzat că se folosește de boți pentru a câștiga. Însă, la mijloc ar putea fi vorba și de faptul că a fost promovat indirect de diverși creatori de conținut. Prezent în mediul online, îndeosebi pe TikTok, Călin Georgescu a reușit în ultimele două luni să ajungă la numeroși alegători.
Boții sunt programe software care îndeplinesc sarcini. Ei pot naviga pe pagini web, completa formulare, trimite mesaje și strânge informații. În cazul unei campanii de promovare pe TikTok, boții pot fi utilizați pentru a crește rapid audiența, dar și pentru a extinde prezența pe platformă. Ei pot lăsa comentarii și pot distribui postări.
Acești boți pot simula activitatea umană, influența discuțiile de pe platformele de social media și genera conținut în favoarea unei persoane sau în detrimentul unui partid sau candidat.
Boții mai pot interacționa cu utilizatorii rețelelor sociale și pot răspândi extrem de rapid informații false.
Creștere spectaculoasă pe TikTok
Candidatul independent la alegerile prezidențiale are în prezent pe TikTok peste 261.000 de urmăritori, iar pe Facebook este urmărit de mai bine de 90.000 de internauți.
Pe platforma TikTok au fost publicate numeroase videoclipuri cu hashtag-ul „echilibru și verticalitate”, campanie care a atras 2,4 milioane de vizualizări, conform unei analize făcute de organizația nonprofit Expert Forum.
„Pe data de 18 noiembrie, Călin Georgescu avea 92,8 milioane de vizualizări făcute majoritar în ultimele două luni. Până pe 22 noiembrie a crescut cu 52 milioane de vizualizări. Mai exact, şi-a adăugat mai mult decât toată vizibilitatea realizată de Mircea Geoană în 11 luni”, a mai indicat Expert Forum.
Totodată, #calingeorgescu este populat cu 13.200 de postări, potrivit informațiile disponibile pe TikTok. „Dacă analizăm prezența sa pe TikTok vedem că din septembrie 2024 până în prezent #calingeorgescu a câștigat 120 milioane de urmăritori”, menționează organizația nonprofit.
Afirmații care au devenit virale pe TikTok
„Campania e una de promovare a lui Călin Georgescu sub eticheta #echilibrușiverticalitate şi mizează pe ideea unui președinte care crede în neutralitate, vertical, reciclând practic mesajele lui Georgescu din campania de pe TikTok”, precizează Expert Forum.
În plus, demn de precizat este și faptul că numele candidatului independent nu este spus explicit. De asemenea, în luna septembrie a anului în curs, Călin Georgescu era urmărit de doar 31.800 de utilizatori TikTok, iar acum a depășit 200.000.
Două dintre afirmațiile făcute de Georgescu s-au viralizat pe TikTok: „Noi astăzi exportăm grâu cu 30 de bani kg și importăm aluat congelat cu 3,4 lei” (442.000 de vizualizări și 29.000 de like-uri).
@calingeorgescuoficial Dezechilibrul economic al României Vorbim despre faptul că exportăm grâu ieftin, dar importăm aluat congelat și pâine la prețuri ridicate, ceea ce nu reprezintă o economie sănătoasă. De asemenea, observăm că importăm mai multe produse decât exportăm, ceea ce este o situație îngrijorătoare din punct de vedere economic. #exportgrâu #importaluat #prețpâine #economienefuncțională #totimportăm #import #tiktokromania #CĂLINGEORGESCU #calingeorgescu #românia #fy #viral ♬ sunet original - calingeorgescu
„Sprijinul acordat Ucrainei, în războiul cu Rusia. Refuzul continuării sprijinului economic și militar către Ucraina, în războiul declanșat de Rusia. Susținerea PĂCII și considerarea faptului că suntem atrași într-un conflict din cauza altor interese din spate. Lăsați vă rog în comentarii părerea voastră, a românilor !” – 1.3 milioane de vizualizari și 95. 800 like-uri, conform Expert Forum.
@calingeorgescuoficial Prioritățile României: Bunăstare, Stabilitate și Siguranță, nu Războiul de la Graniță. În cadrul emisiunii #DIGI24 Nici susținătorii mei, nici poporul român nu sunt interesați de Putin sau de Ucraina, ci sunt interesați de România și de bunăstare, de fericire, de stabilitate și siguranță. Insistăm prea mult pe un subiect care nu este treaba noastră, în timp ce avem probleme reale în țară, cum ar fi sărăcia, drogurile și insecuritatea mamelor. Ca președinte, prioritatea mea este să mă preocup în primul rând de poporul meu, care astăzi suferă. #România #Ucraina #Bunăstare #Stabilitate #Siguranță #Sărăcie #Droguri #Securitate #CĂLINGEORGESCU #calingeorgescu #fyp #DIGI24 ♬ sunet original - calingeorgescu
„Exista o dorinţă de vot revanşard”
Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale, a explicat la postul TV Digi24 că Georgescu „a apărut, practic, din senin, la începutul campaniei electorale”.
„Era undeva, la câteva procente, cu totul nesemnificative. Eu aş vedea o explicaţie combinată din cel puţin doi factori. Pe de o parte, trebuie să recunoaştem că se pare că a existat o aşteptare. O parte importantă a electoratului aştepta un candidat extremist, un candidat radical, suveranist, un candidat antioccidental. Şi s-a întâmplat ca, în ultimele săptămâni, practic, acest electorat, care ştiam că este, iniţial, undeva spre 20%, şi-a schimbat opţiunea de la George Simion spre Călin Georgescu. Deci exista o aşteptare, exista o dorinţă de vot revanşard, de vot protestatar, din partea unor oameni cu multe frustrări, cu revoltă, cu mânie faţă de sistem”, a afirmat el.
O altă explicație este „această campanie foarte intensă, de care se tot vorbeşte de aseară, pe reţeaua TikTok”.
„Este o reţea care multora dintre noi ne scapă, nu o utilizăm, nu suntem prezenţi acolo, dar se pare că are foarte mulţi utilizatori şi nişte algoritmi care au fost probabil plătiţi, finanţaţi sau a existat o anumită procedură prin care numele acestui candidat a fost adus în mod repetat, masiv, în ultimele săptămâni, în atenţia multor utilizatori”, a declarat Naumescu.
În aceeași ordine de idei, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a transmis luni, 25 noiembrie, pe Facebook că Georgescu este „un personaj creat de inteligența artificială” și că victoria obținută este a „algoritmilor de net asupra oamenilor, victoria IA asupra IU – inteligența umană”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
MAMIRA • 25.11.2024, 18:23
E mult mai simplu...spre deosebire de ceilalti candidati omul a promovat Pacea. Este principalul motiv pentru care a fost votat...aia cu Tiktok nu e decat o ...scuza prin care se ascunde ca Romania nu vrea sa fie impinsa in razboi...
Violeta66 • 25.11.2024, 16:26
De la 351.000 urmatori, la 2.120.404 ALEGATORI, e cale cam lunga. Diferenta ... de unde vine? De la boti? Eu nu i-am intalnit. Si nici nu l-am votat pe C.G. De fapt, pe niciunul sau pe toti.