Fostul spion Serghei Skripal și fiica sa, Yulia, rămân în stare critică în spital după ce în urmă cu o săptămână au fost expuși unui gaz neurotoxic din grupul agenților Novichock în orășelul Salisbury.
Substanța chimică folosită în tentativa de omor asupra celor doi a fost identificată de experți britanici, potrivit premierului Theresa May, drept un agent neurotoxic de tip militar dezvoltat de Rusia, din grupul agenților Novichock.
Ce se știe despre grupul de agenți nervoși de producție militară cunoscuți ca gazele Novichok?
1) Au fost dezvoltate în Uniunea Sovietică
Numele Novichok înseamnă „nou venit” în limba rusă și se aplică unui grup de agenți neurotoxici avansați dezvoltați de Uniunea Sovietică în anii 1970 și 1980.
Acestea erau cunoscute sub denumirea de arme chimice de a patra generație și au fost dezvoltate în cadrul unui program sovietic denumit „Foliant”.
Potrivit unui dezertor rus de rang înalt, sovieticii au folosit planta pentru a produce și a testa loturi mici de Novichok. Acești agenți nervoși au fost concepuți pentru a fi nedetectabili de către inspectorii internaționali.
2) Sunt mai toxici decât alți agenți chimic
Substanțele din grupul Novichok – A-230 – sunt de 5-8 ori mai toxice decât agentul neurotoxic VX sau gazul sarin. „Acesta este un agent mai periculos și mai sofisticat decât gazul sarin (n.r. substanța chimică folosită de Damasc în atacurile chimice din Siria) sau VX (n.r. Substanța chimică folosită anul trecut pentru uciderea fratelui lui Kim Jonh-un) și este mai greu de identificat”, spune profesorul Gary Stephens, expert în farmacologie de la University of Reading, citat de BBC News.
Au fost fabricate mai multe variante de A-230, iar una dintre ele a fost aprobată pentru a fi utilizată de armata rusă ca armă chimică.
3) Novichok există în diverse forme
În timp ce unele variante ale Novichok sunt lichide, altele se presupune că există în formă solidă, acestea putând fi pulverizate sub formă de pulbere ultra-fină.
Unii dintre agenții A-230 sunt, de asemenea, folosiți ca „arme binare”, ceea ce înseamnă că agentul nervos este în mod tipic depozitat ca două ingrediente chimice mai puțin toxice. Atunci când acestea sunt amestecate, ele reacționează pentru a produce agentul toxic activ.
Acest lucru face ca ingredientele să fie mai ușor de transportat, deoarece devin pe deplin toxice numai atunci când sunt amestecate.
„Unul dintre motivele principale pe care acești agenți sunt dezvoltați este că substanțele din care sunt creați nu sunt interzise, ceea ce le face foarte ușor de livrat și nu prezintă niciun risc asupra vieții curierului. Ele devin periculoase doar atunci când sunt amestecate”, explică profesorul Stephens.
4) Agenții Novichok pot avea efect foarte repede
Dacă o persoană inhalează un agent Novichok sau chiar dacă acesta îi atinge pielea, simte efectele foarte repede. Simptomele pot începe să apară în doar 30 de secunde până la 2 minute.
Cu toate acestea, la varianta pulbere, efectul poate apărea mai târziu, chiar și la 18 ore după expunere.
5) Simptomele sunt similare cu cele ale altor agenți neurotoxici
Se crede că agenții Novichok au efecte similare cu alți agenți neurotoxici. Aceasta înseamnă că acționează prin blocarea transmiterii mesajelor de la nervi către mușchi, ducând la o cădere a mai multor funcții corporale.
Simptomele includ albirea ochilor, convulsii, salivare și, în cele mai rele cazuri, comă, insuficiență respiratorie și deces.
Acești agenți determină, în principal, încetinirea bătăilor inimii și blocarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere.
Unele variante de Novichok au fost special concepute pentru a rezista antidotului standard folosit în cazul agenților neurotoxici.
Citește și: EXCLUSIV/ România a pierdut un credit de 465 milioane de euro pentru o magistrală de metrou dintr-un motiv absurd