Fiecare partid, inclusiv PNL, primește o linie de mesaje să le spună la televizor, când comunicatorii lor sunt întrebați de marile subiecte ale zilei. Practic, pentru a exista o unitate de gândire la nivelul partidului, dar și pentru a nu spune lucruri care să deservească formațiunii, de la echipa sau echipele de comunicare vin o serie de potențiale răspunsuri.

Pentru ziua de miercuri, comunicatorii și parlamentarii PNL au primit un punctaj pe patru teme: i) Reacțiile la decizia PNL de a întrerupe dialogul politic în cadrul Coaliției; ii) motivarea deciziei CCR în cazul Dianei Șoșoacă; iii) discuțiile privind creșterea fiscalității de anul viitor; iv) ancheta Recorder în cazul Nordis.

În primul rând, PNL transmite că nu mai poate avea încredere într-un partener de guvernare care pare dispus la o eventuală fraudă electorală. „PNL va rămâne, însă, la guvernare din câteva motive: Înainte de toate, necesitatea de a duce la capăt un angajament luat în fața românilor. În al doilea rând, PNL rămâne la guvernare pentru a apăra democrația și banii publici. Vrem să ne asigurăm că PSD nu fură nici banii, nici voturile românilor. Nu în ultimul rând, lipsa unei ecuații de majoritate parlamentară de dreapta, care să asigure guvernarea într-un context economic și de securitate dificil”, arată punctajul PNL, potrivit documentului consultat de Libertatea.

A doua linie de atac este împotriva USR, formațiune care a pasat cartoful fierbinte în brațele PNL, pe tema moțiunii de cenzură. Liberalii încearcă să reducă pe cât de mult posibil impactul unei moțiuni, pentru a evita răspunsul direct că nu vor semna inițierea moțiunii de cenzură.

Extras din punctajul PNL din 9 octombrie FOTO Captură Radu Eremia

„Ideea moțiunii de cenzură, dincolo de orgoliul USR, este o capcană politică. În două luni de zile, nu se va putea asigura o guvernare eficientă. Ca atare, nicio formațiune care va contribui la dărâmarea actualului Guvern nu va putea ajuta mai mult românii sau economia. Dimpotrivă”, arată punctajul PNL.

Discreditarea competitorului de dreapta

Mai mult, încearcă să o ducă pe Lasconi în zona suveranistă. „Declarațiile din ultima vreme ale doamnei Lasconi ajută PSD, nu dreapta. De altfel, unele seamănă extrem de mult cu modul de gândire al lui George Simion și al Dianei Șoșoacă. Dacă este să menționăm doar ideea enunțată de doamna Lasconi potrivit căreia războiul din Ucraina se va încheia când vrea Ucraina – un mesaj pro rus autentic. Sperăm că e vorba doar de lipsă crasă de experiență și pregătire, nu și de credință. În același timp, sperăm că e vorba tot de lipsă de pregătire atunci când doamna Lasconi atacă constant PNL în loc să ni se alăture în lupta cu PSD”, mai arată punctajul trimis de echipa de comunicare aleșilor PNL.

Liberalii continuă să critice decizia CCR în cazul Șoșoacă, subliniind că situația favorizează PSD și AUR. „Nu era rolul CCR să se substituie altor instituții. Mai ales că, prin această decizie, CCR a favorizat un scenariu pe care și-l doresc foarte mult două partide politice, respectiv PSD și AUR”, mai arată punctajul.

În cazul problemelor din zona economică, una din liniile PNL este atacarea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de un PSD-ist, pentru a putea absorbi mai multe fonduri.

Nu în ultimul rând, liberalii ar vrea ca PSD să-i ceară Laurei Vicol, care și-a dat demisia de la conducerea Comisiei juriduce din Camera Deputaților, și retragerea din calitatea de deputat.

Unii comunicatori ai PNL s-au și conformat. De exemplu, Ionuț Stroe (purtător de cuvânt al PNL) și Tănase Stamule, au lansat atacuri pe tema lui Vicol, în mesaje publicate pe pagina lor de Facebook.

 
 

Urmărește-ne pe Google News