Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu o rază de acțiune maximă de aproximativ 250 de kilometri. Sunt operate de forțele aeriene britanice și franceze, care îi spun „Scalp” și au fost folosite în Golf, Irak și Libia.
Când este lansată, racheta Storm Shadow coboară la altitudine joasă, cu o viteză apropiată de cea a sunetului (1.224 km/ h), pentru a evita detectarea de către radarul inamic, înainte de a se fixa pe ținta sa cu un detector în infraroșu.
Prin focosul puternic exploziv, Storm Shadow este considerată o armă ideală pentru pătrunderea în buncărele întărite și a depozitelor de muniție, precum cele folosite de Rusia.
Cât costă o rachetă
Fiecare rachetă costă aproape 1 milion de dolari, deci trebuie să fie lansate ca parte a unei acțiuni planificate de drone mult mai ieftine, trimise pentru a deruta și epuiza apărarea antiaeriană a inamicului.
Au fost folosite, deja, cu mare efect, lovind sediul naval al Rusiei la Marea Neagră de la Sevastopol (Crimeea ocupată).
Orașele din prima linie ucraineană sunt bombardate zilnic de Rusia. Multe dintre bombardamentele ordonate de la Kremlin sunt lansate de avioanele rusești de pe aerodromuri situate adânc în interiorul Rusiei.
Kievul se plânge că a nu avea voie să lovească bazele din care sunt lansate aceste atacuri este asemănător cu a-l obliga să lupte în acest război „cu un braț legat la spate”.
Ucraina are propriul program de drone, inovator și eficient, cu rază lungă de acțiune. Uneori, aceste lovituri i-au surprins pe ruși și au ajuns la sute de kilometri în interiorul Rusiei. Dar pot transporta doar o sarcină utilă mică și cele mai multe UAV sunt interceptate și anihilate
Kievul susține că, pentru a respinge atacurile aeriene rusești, are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv Storm Shadow și sisteme comparabile, inclusiv ATACMS, care are o rază de acțiune și mai mare de 300 de kilometri.
Șeful diplomației americane Antony Blinken și omologul său britanic David Lammy au sosit miercuri la Kiev pentru o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Pe fondul acestei vizite, presa americană a relatat că există posibilitatea ca SUA să permită folosirea rachetelor ATACMS pentru atacuri împotriva unor poziții militare din teritoriul Rusiei.
Rachetele Himars, furnizate de SUA și utilizate de Ucraina, au o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri.
De ce a ezitat Occidentul?
Washingtonul își face griji că, deși până acum toate „liniile roșii” invocate de președinte Vladimir Putin s-au dovedit „vorbe goale”, o permisiune acordată Ucrainei să lovească ținte din adâncul Rusiei cu rachete furnizate de Occident ar putea să-l determine să riposteze.
Teama de la Casa Albă este că nucleul dur de la Kremlin ar putea insista că represaliile să ia forma atacării punctelor de tranzit al rachetelor în drumul lor spre Ucraina, o bază aeriană din Polonia.
Dacă acest lucru s-ar întâmpla, articolul 5 al NATO ar putea fi invocat, ceea ce înseamnă că alianța ar fi în război cu Rusia.
Încă de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, scopul Casei Albe a fost să ofere Kievului cât mai mult sprijin posibil, fără a fi implicată în conflict direct cu Moscova, ceea ce ar putea duce la un conflict nuclear.
Cu toate acestea, a permis Ucrainei să folosească rachete furnizate de Occident împotriva țintelor din Crimeea și cele patru regiuni pe care Rusia le-a anexat ilegal, în 2022. În timp ce Moscova consideră aceste regiuni parte a teritoriului său, afirmațiile nu sunt recunoscute de SUA sau internațional.
Ce diferență ar putea face Storm Shadow?
Kievul a cerut să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei de foarte mult timp, așa încât Moscova și-a luat deja măsuri de precauție.
A mutat bombardiere, rachete și o parte din infrastructura militară departe de granița cu Ucraina și dincolo de raza de acțiune Storm Shadow.
Cu toate acestea, Justin Crump, analist militar, fost ofițer al armatei britanice și CEO al companiei de consultanță Sibylline, spune că, deși apărarea aeriană rusă a evoluat pentru a contracara amenințarea Storm Shadow în Ucraina, „această sarcină va fi mult mai dificilă, având în vedere distanța față de Moscova care ar putea fi acum expusă atacurilor”.
Matthew Savill, director de știință militară la think tank-ul Rusi, consideră că ridicarea restricțiilor ar oferi Ucrainei două beneficii principale: „În primul rând, ar putea debloca un alt sistem, ATACMS. În al doilea rând, ar reprezenta o dilemă pentru Rusia cu privire la locul în care să poziționeze acele prețioase sisteme antiaeriene”.
Foto: Profimedia
VolodimirZelenski • 12.09.2024, 19:08
Vladimir Vladimiroviiiici! Vrei joaca? Vei primi joaca. Mai multa decat poti duce!