Potrivit economica.net, OMV Petrom a plătit pe redevențe, în 2017, 565.7 milioane de lei, potrivit datelor publicate de compania deținută de austriecii de la OMV. În total, suma plătită de Petrom a ajuns la 1.3 miliarde de lei, asta dacă excludem accizele și TVA-ul din prețul carburanților.
Din totalul sumei plătite, 667 de milioane de lei s-au dus pe impozitul pe profit, impozitul pentru exploatarea resurselor naturale și impozitul pe veniturile suplimentare obținute în urma liberalizării gazelor naturale.
În acest an, impozitul pe profit a fost de 355 de milioane de lei, iar celelate două taxe au avut o valoare de 312 milioane de lei.
Totodată, redevențele la petrol și gaze sunt cuprinse între 3.5% și 13.5% din valoarea prducției realizate în funcție de mărimea zăcământului și sunt menținute la acest nivel din 2004, an în care a fost privatizat Petrom. Sumele primite de stat de la Petrom în 2017 sunt, însă, mici, având în vedere că zăcămintele de petrol sunt aproape terminate.
În 2018, redevențele primite de la Petrom ar putea să fie mai mari, pentru că din ianuarie prețul la care se va aplica procentul de redevență pentru gaze va fi prețul spot din Austria, de la Central European Gas Hub, nu cel la care Pentrom vinde gazul.
Potrivit unei declarații mai vechi a Marianei Gheorge, CEO Petrom, dacă anul trecut compania ar fi plătit redevența la gaz la acel preț, suma totală plătită statului român în contul redevenței ar fi fost cu 25% mai mare.
Petrom, care a primit recent cea mai mare despăgubire din istoria asigurărilor din România, a reușit să extragă în 2017 27.3 milionane de barili de petrol și condensat și 5.18 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Experiment #salvatipipera | Cât timp pierde un călător care merge cu tramvaiul din centrul Capitalei în zona Pipera
FOTO: EPA