Libertatea vă prezintă ce taxe trebuie să plătim în anul 2020, unde se plătesc și până când. În anumite cazuri, există și posibilitatea ca aceste taxe să crească, iar noi vi le prezentăm.
Taxele pentru locuință și teren
Acestea sunt taxe locale, astfel că banii ajung la primării, nu la Guvern. Potrivit legislației, pot fi plătite în două tranșe: până la 31 martie și până la 30 septembrie. Însă anumite primării acordă, de regulă, o serie de bonificații pentru cei care plătesc taxele mai repede.
Bonificația se primește însă numai dacă întreaga sumă datorată pentru anul în curs este achitată până pe 31 martie.
Taxele pentru locuințe variază între 0,08% și 0,2% din valoarea imobilului, potrivit consultantului fiscal Emilian Duca. Însă consiliile locale stabilesc procentul exact.
Impozitele pentru locuințe variază în funcție de “rangul” localității și zona în care se află. Spre exemplu, cu cât un apartament este mai în centrul orașului, cu atât impozitul este mai mare. De asemenea, impozitul este mai scăzut într-un oraș mic decât într-o reședință de județ.
Conform legislației, bonificația oferită de primării nu poate depăși 10% din suma datorată. De regulă, primăriile oferă între 5 și 10%, însă procentele pot varia de la oraș la oraș sau pot să nu existe deloc.
Nu plătesc impozit veteranii de război, văduvele de război, persoanele cu handicap și reprezentanții legali ai copiilor cu handicap.
Sumele pot fi plătite la Direcția de Impozite și Taxe Locale de care aparțineți, direct la ghișeu, fie în numerar, fie cu cardul, dacă există POS-uri. De asemenea, pentru cei mai tehnici, aceste taxe pot fi plătite și online, prin Ghișeul.ro.
Consultantul financiar Emilian Duca spune că primăriile au două metode la dispoziție pentru a majora taxele locale: fie prin indexare cu inflația, fie prin majorare a cotelor procentuale.
Acesta afirmă că primăriile trebuiau să actualizeze impozitele până la 31 decembrie, astfel că românii au luat cu asalt ghișeele pentru a vedea cât au de plătit, ca să evite posibile majorări sau pentru a beneficia de bonificație.
Impozitul pentru mașină și locul de parcare
Și aceasta este tot o taxă locală, astfel că tot la Direcția de Impozite și Taxe Locale din orașul sau comuna dumneavoastră trebuie să ajungeți.
Impozitul pentru mașină variază în funcție de capacitatea cilindrică a acesteia și trebuie plătit tot până în data de 31 martie, dacă doriți reducerea de 10%.
Pentru motocicletele și mașinile cu motor de până la 1.600 centimetri cubi trebuie achitați 8 lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi, potrivit Codului Fiscal.
- Astfel, pentru o mașină cu motor de un litru ar trebui plătit un impozit de 40 de lei.
- Pentru un motor de 1,4 litri trebuie achitați 56 de lei. La 1,6 litri, impozitul este de 64 de lei.
- Între 1.601 și 2.000 de centimetri cubi, tariful este de 18 lei pe fiecare 200 de centimetri cubi.
- Între 2.001 și 2.600 centimetri cubi, tariful crește la 72 de lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi.
- Cu cât crește cilindreea motorului, cu atât cresc și impozitele. Spre exemplu, peste 3.001 centimetri cubi tariful este de 308 lei la fiecare 200 centimetri cubi.
- La microbuze, impozitul este de 24 de lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi ai motorului, iar la tractoare suma este de 18 lei pe aceleași cilindree.
Tot la primării trebuie achitate și taxa pentru locurile de parcare, în cazul în care aveți un astfel de loc închiriat de la municipalitate. Sumele pentru acestea variază în funcție de hotărârile consiliilor locale.
Atenție! Din cauză că tot mai multe primării s-au plâns la Guvern de lipsa banilor, este posibil ca, la începutul acestui an, tot mai multe consilii locale să voteze creșterea taxelor locale, inclusiv a celor pentru locuințe, terenuri și mașini.
Potrivit lui Bența, acestea trebuiau să se hotărască asupra nivelului taxelor până la finele anului trecut, însă nu exclude să se ajungă la majorări chiar și după acest termen.
Declarația unică și plata contribuțiilor
Cei care obțin venituri din activități independente trebuie să depună până la data de 15 martie declarația unică 2020. Aceasta trebuie să includă veniturile pe anul 2019 și veniturile estimate pe anul 2020.
Tot până pe 15 martie trebuie achitate însă contribuțiile sociale și de sănătate aferente anului 2019, plus impozitul pe venit, acesta fiind cel mai strâns termen din calendarul fiscal.
Consultantul financiar Adrian Bența spune că, de regulă, acest termen nu este respectat sau este amânat. Anul trecut a avut loc un adevărat scandal pe această temă, din cauză că sistemele Fiscului au cedat de mai multe ori.
Impozitul pe venit este de 10%, contribuțiile sociale sunt 25%, iar cele de sănătate – tot 10%.
Trebuie să depună declarație unică și să plătească aceste sume cei cu venituri din chirii, arendă, drepturi de autor sau venituri din agricultură.
De asemenea, trebuie să achite contribuțiile de sănătate cei care nu lucrează, dar vor să aibă parte de asigurare și să se trateze la stat. La fel și în cazul contribuțiilor sociale, pentru cei care vor să cotizeze la pensie, astfel încât să acumuleze vechime.
Tot prin declarația unică se pot dirija 2% din impozitul pe venit către organizații non-guvernamentale sau culte. Există însă un proiect al Fiscului prin care acest procent ar putea crește, în acest an, la 3,5%.