Muniţia neutilizată reprezintă un pericol de moarte indiferent de vechimea proiectilului, grenadei sau bombelor de orice fel. După încheierea celor două războaie mondiale, pe întreg teritoriul ţării au rămas adevărate capcane pirotehnice. În zonele fostelor depozite de de campanie, şanţuri sau câmpuri minate(antitanc sau antipersoană) sau pur şi simplu în locuri neştiute pândesc capcanele morţii. Azi, doi copii din judeţul Iaşi s-au jucat cu un proiectil neexplodat, bomba sărind în aer în cele din urmă. Cei doi au fost spulberaţi. Unul dintre copii a rămas fără mână, iar celălalt e grav rănit la abdomen. Medicii sunt sceptici în privinţa şanselor de supravieţuire a unuia dintre ei.
Mai grav, accidentul nu e singular. De-a lungul anilor, mai multe persoane au fost nenorocite pe viaţă sau ucise. Tragediile pot fi evitate, în funcţie de modul în care e descoperită muniţia foarte simplu.
Un banal telefon la 112 sau alertarea celui mai apropiat post de Poliţie îţi poate salva viaţa! În nici un caz muniţia nu trebuie atinsă, mişcată sau tăiată! Imediat după ce organele de Poliţia sesizează pericolul sunt alertaţi pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) din judeţul în cauză. Aceştia, în costume de protecţie sunt singurii capabili să neutralizeze pericolul, prin mutarea într-un depozit specializat sau transportarea şi ulterior detonarea într-un poligon.