Cuprins:
Dar, din nefericire, aceasta poate lua uneori o turnură neplăcută, așa că este bine să fim pregătiți atunci când pornim la drum. Între lucrurile pe care trebuie să le avem în permanență în mașină atunci când plecăm la drum se află și trusa medicală de prim ajutor.
În cele ce urmează îți vom spune ce trebuie să conțină trusa și ce poți păți dacă nu o ai sau dacă nu este completă ori dacă nu este conformă cu legea.
Ce trebuie să știi despre trusa medicală auto?
Obligativitatea dotării tuturor autovehiculelor care circulă pe drumurile publice din țara noastră cu un kit de siguranță auto, din care face parte și trusa medicală de prim ajutor, este impusă de Codul Rutier.
Astfel, la articolul 8, se menționează faptul că pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie sa fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate. De altfel, România este doar una dintre cele trei țări membre ale Uniunii Europene care obligă prin lege acest lucru.
Trusa medicală trebuie să îndeplinească două condiții pentru a fi conformă cu legea:
- Ambalajul trusei trebuie să fie ermetic pentru protejarea conţinutului împotriva prafului, umezelii, carburanţilor şi uleiurilor printr-un sistem de închidere ferm;
- Eticheta trusei de prim ajutor trebuie să aibă o etichetă pe care să fie specificate denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului, respectiv denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă, dacă este cazul;
- Trusa trebuie să aibă dimensiuni corespunzătoare astfel încât să poată fi depozitată în mașină şi să asigure integritatea tuturor componentelor din conţinutul ei.
Trebuie să știi că nu orice trusă sanitară este potrivită pentru mașina ta. De aceea, este important să o achiziționezi din magazinele auto care comercializează truse conforme cu legislația și omologate de Registrul Auto Român (RAR).
Preţul unei truse medicale auto pornește de la 20 de lei și ajunge la 85 de lei, iar întregul pachet legislativ costă între 60 și 125 de lei.
Ce trebuie să conțină trusa medicală auto?
Deși legislația specifică în mod clar că orice autovehicul trebuie dotat cu trusă medicală, mulți dintre șoferi nu știu ce trebuie să conțină aceasta.
Pentru a evita să primești amendă, trusa medicală a mașinii tale trebuie să conțină următoarele elemente:
- Dispozitiv respirație gură la gură (o bucată)
- Foarfece vârfuri boante (o bucată)
- Leucoplast 2,5 cm x 2,5 m (o rolă)
- Pansament 10 x 6 cm (4 bucăți)
- Comprese sterile 10 x 8 cm x 25 bucăți (5 pachete)
- Fașă tifon 5 cm x 4 m (două bucăți)
- Fașă tifon 10 cm x 4 m (două bucăți)
- Bandaj triunghiular = 80 cm (două bucăți)
- Pansament steril absorbant – două dimensiuni (4 bucăți)
- Fașă elastică 5 cm x 4 m (o bucată)
- Mănuși examinare (două perechi)
- Ace siguranță (6 bucăți)
- Folie de supraviețuire izotermă (o bucată)
- Broșură de prim ajutor (o bucată)
Termenul de valabilitate al trusei sanitare auto este de 5 ani.
Ce amendă riști dacă nu ai trusă medicală auto?
În conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii, omologate, constituie contravenție.
Lipsa uneia dintre componentele pachetului legislativ auto sau a întregului kit se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, și anume patru sau cinci puncte penalizare și amendă de la 580 de lei la 725 de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro