În pregătire pentru bacalaureat, care anul acesta începe mai devreme, Libertatea a venit cu calendarul examenelor și modele de subiecte, iar psihologul Libertatea le-a dezvăluit elevilor cum învață eficient și cum își pot învinge emoțiile. Azi, specialistul Libertatea le spune părinților ce trebuie să facă în perioada examenelor pentru a-și determina copiii să învețe eficient, dar și după examene, în cazul unui eșec, pentru a le ridica moralul și a-i determina să dea mai mult în următoarea sesiune.

Orice examen presupune o solicitare afectivă și intelectuală. Când copiii, adolescenții sau tinerii susțin examene importante, un rol important îl joacă și părinții. Pentru a impulsiona și a motiva copiii, părinții trebuie să le cunoască bine personalitatea.

Unii copii reacționează pozitiv la motivația extrinsecă, adică aceea venită din exterior. Pe aceștia trebuie să îi împingi de la spate, să reprezinți o sursă de motivație pentru ei. Fie că îl bați la cap constant să se apuce de învățat, fie că impui un program concret alocat studiului, motivația exterioară funcționează la copiii predispuși la sugestie.

O altă formă de motivație extrinsecă, în cazul copiilor, este dorința de a primi recompense: învață ca să obțină cadouri, note mari, admirația profesorilor sau afecțiunea părinților.

Și competiția este un motor motivator extern: copilul învață ca să obțină rezultate mai bune decât ale altor copii. Exact ca în sport.

Alți copii au motivație intrinsecă, adică motivația vine din interiorul lor. Ei învață în ritmul lor propriu, iar dacă îi împingi de la spate, nu învață eficient. Sunt curioși din fire și învață ca să își satisfacă curiozitatea. Informațiile noi le aduc bucurie, simt că vor să afle cât mai multe.

Acești copii iau decizii proprii cu privire la cum, cât și ce învață. Le intră în cap foarte repede informații din lumea din jur, chiar și în lipsa obligației de a cunoaște respectivele lucruri.

Acestea fiind spuse, măiestria părinților este să găsească echilibrul între a fi prea exigent și prea permisiv. Rolul lor este important atât înainte de examen, cât și după.

Ce trebuie să facă părinții când copiii lor au examene

Înainte de examene

  1. Să își cunoască copii, să știe ce fel de motivație îi impulsionează, să știe cât poate acel copil și cât se poate cere de le el.
  2. Să îi acorde spațiul propice pentru învățare – camera lui, liniște, intimidate.
  3. Să îi asigure materialele de studiu – cărți, caiete etc.
  4. Să promită recompense motivatorii, ca să îi determine pe copii să învețe – excursii etc.

După examene

E nevoie de un control al emoțiilor, în cazul în care copilul ia o notă sub așteptări sau nu promovează. Părintele trebuie să conștientizeze că indiferent care este rezultatul, este tot copilul său și merită acceptare și afecțiune.

Sigur că te încearcă un sentiment de tristețe în cazul unui eșec, dar un părinte deștept pune accent pe reușita de data viitoare. Succesul din viitor este cea mai bună carte de jucat în cazul unui examen picat. Beneficiul este dublu, dacă se merge pe această variantă, pentru că se detensionează situația, iar copilul, în loc să prăbușească psihic, e motivat să se reapuce de învățat, fiindcă pricepe că mai are o șansă, în sesiunea viitoare, că nu se termină totul odată cu acest eșec.

Atmosfera din casă trebuie să fie una de acceptare a copilului așa cum este, chiar dacă – și părintele îi poate spune asta, bineînțeles – era de preferat ca examenul să fie promovat.

În cazul fericit în care copilul a promovat examenul, este recomandat ca părintele să recompenseze succesul copilului.

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea


ANALIZĂ. Nu doar muncă, ci și distracție. Angajații vor să se joace mai mult la serviciu

Urmărește-ne pe Google News