Ce este „gheața neagră”

Poleiul este unul dintre cele mai periculoase fenomene meteorologice care apar în sezonul rece și reprezintă o reală amenințare pentru toți participanții la trafic, șoferi ori pietoni, din cauza caracterului său insidios. Fiind incolor și aproape invizibil pe suprafața asfaltică a unei șosele, poleiul este greu de detectat chiar și de către cei mai experimentați conducători auto.

Această gheață subțire și extrem de alunecoasă poate transforma orice drum aparent sigur într-o adevărată capcană. Comparativ cu gheața, poleiul este mult mai periculos deoarece îți dă impresia că asfaltul este doar umed, nu și înghețat, acest fenomen fiind cunoscut sub denumirea de „gheață neagră”. Stratul de gheață care se formează la nivelul asfaltului are o grosime mică, fiind aproape transparentă.

Astfel, culoarea pe care ochiul celui aflat la volan o va percepe va fi cea a asfaltului de culoare închisă de dedesubt, dându-i un aspect negru privit de aproape, potrivit specialiștilor de la Nphm.com. De obicei, gheața neagră se formează când plouă, iar temperatura în aer este la pragul înghețului sau chiar sub acesta.

Ce trebuie să facă un șofer când carosabilul este acoperit cu gheață sau cu polei - Imagine luată din interiorul unei maşini care circulă în coborâre pe un drum în condiţii de iarnă.
Menține o distanță mai mare față de mașina din față când circuli pe un drum în condiţii de iarnă
Felix Baumgartner a murit într-un accident de parapantă. Iubitul Mihaelei Rădulescu avea 56 de ani
Recomandări
Felix Baumgartner a murit într-un accident de parapantă. Iubitul Mihaelei Rădulescu avea 56 de ani

De asemenea, se poate forma și când se topește zăpada pe marginea carosabilului și, implicit, apar băltoace, iar temperaturile scad din nou sub punctul de îngheț înainte ca apa să se evapore. În cele mai multe dintre cazuri, acest fenomen apare dimineața, seara sau pe timpul nopții deoarece, în timpul zilei, temperatura este mai mare, iar gheața neagră se topește. 

Pentru a detecta gheața neagră este indicat să privești cu atenție suprafața respectivă, iar dacă luciul este clar și zona pare mult mai netedă, atunci este clar că pe acel tronson de drum este acest tip de gheață.

Unde se formează cu precădere gheața și poleiul

Gheața și poleiul sunt cei mai mari inamici ai conducătorilor auto pe timp de iarnă și pun la încercare abilitățile acestora indiferent de nivelul de experiență. Chiar și cei mai abili șoferi pot să întâmpine dificultăți semnificative în menținerea controlului asupra vehiculului atunci când rulează pe o porțiune acoperită cu gheață sau cu polei, iar roțile pierd aderența cu suprafața asfaltică.

În general, stratul de gheață sau de polei se formează de cele mai multe ori pe drumurile mai puțin circulate, adică acolo unde traficul redus nu reușește să încălzească carosabilul. Dincolo de condițiile dificile de drum, care provoacă deraparea mașinii, gheața și poleiul fac ca manevrele obișnuite, cum ar fi accelerarea, frânarea sau schimbarea direcției de mers să devină extrem de periculoase.

Urmările vijeliei care a făcut prăpăd în București și pe autostrada A1: o femeie a murit în Otopeni, mașini zdrobite de copaci, trafic aerian afectat
Recomandări
Urmările vijeliei care a făcut prăpăd în București și pe autostrada A1: o femeie a murit în Otopeni, mașini zdrobite de copaci, trafic aerian afectat

O accelerare violentă ori o frânare bruscă poate duce rapid la pierderea tracțiunii și la derapaje care pot provoca accidente grave. Anumite sectoare de drum sunt mult mai expuse la formarea gheții sau a poleiului decât altele, iar șoferii ar trebui să acorde o atenție sporită în astfel de locuri.

Aceste fenomene pot apărea pe sectoarele de drum unde există curenți de aer cu un puternic efect de răcire asupra carosabilului, pe poduri și viaducte, acolo unde vântul răcește mai repede carosabilul și, implicit, favorizează formarea gheții și a poleiului, în viraje, mai ales în cele strânse, și pe drumurile cu diferențe de nivel (pante sau rampe), adică acolo unde acumularea de umezeală este frecventă, iar temperaturile negative transformă apa în gheață sau polei, notează Nphm.com.

Totodată, gheața și poleiul se formează adesea în zonele umbroase deoarece aici nu ajung razele solare care să usuce carosabilul.

Cum să conduci în siguranță pe drumuri înghețate

Unii șoferi încearcă să evite să conducă pe drumuri acoperite cu gheață sau cu polei. Sigur, acest lucru nu este întotdeauna posibil, iar în loc să eviți, de ce să nu încerci să-ți îmbunătățești abilitățile de conducere? Pentru a reduce riscurile asociate cu gheața și poleiul este esențial ca șoferii să fie extrem de vigilenți și să adopte măsuri preventive.

Elena Udrea, primele declarații la ieșirea din închisoare: „Văzând cine face politică azi mai că m-ar bate gândul să revin. Glumesc. Am făcut Gala Bute cu mândrie”
Recomandări
Elena Udrea, primele declarații la ieșirea din închisoare: „Văzând cine face politică azi mai că m-ar bate gândul să revin. Glumesc. Am făcut Gala Bute cu mândrie”
Ce trebuie să facă un șofer când carosabilul este acoperit cu gheață sau cu polei - Imagine cu maşini circulând seara pe un drum în condiţii de iarnă, ceaţă, zăpadă, polei.
Încearcă să limitezi deplasările pe timp de noapte în sezonul rece

Menținerea unei viteze reduse, utilizarea frânei de motor și păstrarea unei distanțe considerabile față de vehiculul din față sunt doar câteva dintre recomandările de bază. În plus, evitarea deplasărilor pe timp de noapte, când temperaturile sunt mai scăzute și formarea gheții și a poleiului este mai probabilă, poate contribui semnificativ la creșterea siguranței. Ce trebuie să facă un șofer atunci când carosabilul este acoperit cu gheață sau cu polei îți vom spune în continuare și îți oferim câteva sfaturi utile.

Condu cu prudență și evită viteza excesivă

Când conduci pe drumuri acoperite cu gheață sau cu polei, siguranța trebuie să fie prioritatea ta numărul unu. Primul pas în această direcție constă în reducerea vitezei de deplasare, care trebuie adaptată la condițiile de drum și de vreme astfel încât să poți controla vehiculul fără riscuri, aflăm de la Fmins.com. Trebuie să știi că, pe suprafețe alunecoase, aderența roților scade semnificativ, iar distanțele de frânare pot crește de până la zece ori. Chiar și la viteze moderate, mașina poate derapa dacă bruschezi volanul, pedala de accelerație sau frâna. Prin urmare, menține o viteză care să-ți permită să reacționezi eficient în orice situație.

Menține banda de rulare

Atunci când este posibil, evită să faci manevre pentru schimbarea benzii de deplasare și ține-te departe de marginea carosabilului, acolo unde se acumulează gheață. De asemenea, nu te angaja niciodată în depășirea altor vehicule atunci când condițiile de drum sunt dificile, iar suprafața carosabilă este acoperită cu gheață, polei ori cu mâzgă.

Utilizează frâna de motor

Pentru a evita derapajele, este crucial să folosești frâna de motor în locul frânării bruște. Pe drumurile acoperite cu polei sau gheață, o frânare agresivă poate duce la blocarea roților și pierderea controlului asupra mașinii. Frâna de motor te ajută să reduci viteza în siguranță și să menții tracțiunea. Dacă vehiculul începe să derapeze, această tehnică poate facilita recăpătarea controlului. De asemenea, pe porțiunile în urcare, folosește o treaptă de viteză superioară celei utilizate pe carosabil uscat. La coborâre, optează pentru o treaptă inferioară, ceea ce va oferi mai multă stabilitate.

Menține o distanță mai mare față de mașina din față

Pe timp de iarnă, păstrarea unei distanțe mai mari față de mașina care circulă în fața ta este esențială. Aderența redusă a roților va crește în mod semnificativ timpul necesar pentru oprire. De aceea, asigură-te că ai suficient spațiu pentru a reacționa în caz de urgență. În plus, în viraje, evită accelerarea violentă și folosește frâna de motor înainte de a vira. Rotește volanul cu mișcări line în direcția dorită fără a apăsa pedala de accelerație. Abia după ce ai ieșit din viraj și te afli pe o porțiune dreaptă poți relua accelerarea lentă.

Evită manevrele bruște

Pe drumuri acoperite de gheață, chiar și viteza redusă nu elimină complet riscul unui derapaj necontrolat al mașinii. Aceasta poate pierde aderența dacă faci manevre bruște, cum ar fi rotirea rapidă a volanului sau apăsarea bruscă a pedalei de frână ori a celei de accelerație. Pentru a evita astfel de situații, adoptă un stil de conducere calm și fluid. La pornirea de pe loc pe un drum alunecos utilizează treapta a doua a cutiei de viteze și ridică treptat piciorul de pe ambreiaj. În acest fel vei reduce riscul patinării roților și vei pleca mai ușor de pe loc.

Ține în permanență ambele mâini pe volan

O regulă fundamentală în conducerea pe drumuri alunecoase este să ții ambele mâini pe volan, în poziția „ora 9 și ora 3”. Această poziție îți oferă un control optim asupra mașinii, mai ales în situații neprevăzute. Evită să iei mâinile de pe volan pentru a răspunde la telefon sau pentru a butona sistemul audio. În caz de derapaj, reacțiile rapide și controlul volanului sunt esențiale pentru a putea recăpăta stabilitatea vehiculului.

Nu te panica dacă mașina începe să derapeze

Așa cum spuneam, „gheața neagră” reprezintă un pericol major pentru șoferi din cauza aspectului său insesizabil. Dacă te confrunți cu un derapaj, menținerea calmului este vitală. Observă cu atenție direcția în care „pleacă” spatele mașinii și rotește volanul în aceeași direcție, fără a apăsa pedala de frână. Redu treptat accelerația și încearcă să stabilizezi vehiculul. Dacă derapajul continuă în cealaltă direcție, ajustează mișcarea volanului până reușești să recâștigi controlul.

Nu folosi pilotul automat

Nu folosi niciodată pilotul automat (Cruise-Control) dacă șoseaua este alunecoasă. Acest lucru este nerecomandat deoarece această funcție a mașinii poate face ca roțile să se învârtă la viteze diferite și, de asemenea, să pierzi controlul asupra vehiculului, explică experții de la Lesschwab.com.

Evită să conduci pe timp de noapte

Pentru siguranța ta, încearcă să limitezi deplasările pe timp de noapte în sezonul rece. Temperaturile scăzute din timpul nopții favorizează formarea gheții și a poleiului, ceea ce face că șoselele să devină foarte periculoase. De asemenea, primele ore ale dimineții pot fi la fel de riscante din cauza ceții sau a poleiului format pe timpul nopții. Cel mai sigur moment pentru a porni la drum este după prânz, atunci când temperaturile cresc și șansele de formare a gheții ori a poleiului scad considerabil.

Vezi şi 11 lucruri pe care trebuie să le ai în mașină dacă pleci iarna la munte!

Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.