Când vă petreceţi vacanţa împreună

Nu mai poţi pretinde “să se ţină după fustele mamei”, trebuie să-i acorzi o oarecare libertate, între nişte repere menite să păstreze ideea de familie (chiar şi) în vacanţă: mesele luate împreună, plajă, excursii, alte activităţi efectuate “în formaţie completă”.
Escapade cu prietenii? Fireşte, dar după ce a luat prânzul cu voi. Îţi faci griji pentru programul lui de seară? Nu-i vei putea interzice la infinit să meargă la discotecă, în club sau pe plajă, în nocturnă. Nici nu-i poţi ataşa… o cameră video, ca să-l prinzi dacă fumează, bea alcool sau prizează un praf dubios. Dar poţi face mai mult pentru a-l proteja: să îi vorbeşti despre pericolele care îl pasc atunci când face asemenea experimente.

Tu eşti la serviciu, iar el este acasă

Tu nici nu ştii când au trecut cele opt ore, pentru că ai, la serviciu, o mie de sarcini pe cap. Copilul tău, singur acasă, are impresia că timpul stă pe loc. Asta dacă nu are o preocupare interesantă, aşa cum sunt ieşirile cu prietenii. E de înţeles nevoia lui de a socializa, numai că autonomia pe care o revendică trebuie să aibă nişte limite. La început, tu eşti cel (cea) care le impune, iar cu timpul va învăţa să şi le stabilească singur. Şi să le respecte, fără să mai fie nevoie de supravegherea ta permanentă.
Discutaţi zilnic despre felul în care îşi va petrece timpul, după ce se achită de sarcinile pe care i le încredinţezi (să facă nişte cumpărături şi câteva treburi de rutină în casă este absolut normal, chiar şi în vacanţă).
Stabileşte un cadru general, în limitele căruia îi laşi libertate de acţiune: la ce oră se scoală (poate dormi mai mult, doar e în vacanţă), între ce ore va lipsi de acasă şi unde preconizează că va fi în acest interval, ora la care se va întoarce, ca să ia prânzul etc. Dacă vede că îi acorzi încredere, va fi mult mai responsabil decât în situaţia în care îi planifici ziua punct cu punct.

3 reguli pentru liniştea ta

1. Stabileşte împreună cu adolescentul tău să îţi trimită SMS-uri, de câteva ori pe zi, ca să ştii unde este.

2. Unele lucruri nu se negociază: “Nu lipseşti toată noaptea. La ora 0.00, hai, cel târziu, la ora 1.00, eşti acasă!”.

3. Mai lasă şi de la tine! E totuşi vacanţa lui. Gândeşte- te serios la ce capitole poţi lăsa frâul mai liber şi negociază-le cu adolescentul tău. Noi îţi ţinem pumnii!

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News