Suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice din România reprezintă poate cea mai drastică pedeapsă pe care o poate primi un șofer, pe lângă amenda contravențională.

Din fericire, această sancțiune este una temporară, iar în funcție de gravitatea abaterii, suspendarea se poate întinde pe o perioadă de 30 până la 90 de zile. Redobândirea permisului se poate face în anumite condiții, care pot influența în mod pozitiv sau negativ perioada de timp în care vei fi pieton.

În articolul de astăzi îți vom spune care sunt situațiile în care îți poate fi suspendat dreptul de a conduce, care sunt perioadele de suspendare a permisului și care sunt prevederile legale referitoare la recuperarea permisului suspendat.

Când ți se poate suspenda permisul de conducere?

Suspendarea permisului auto reprezintă suspendarea dreptului oricărui șofer de a conduce pe drumurile publice din România și se aplică pe o anumită perioadă de timp limitată.

Există trei categorii de fapte contravenționale pentru care îți poate fi suspendat permisul de conducere, însă perioada în care nu vei putea conduce poate fi de 30, 60 ori 90 de zile, în funcție de gravitatea abaterii.

În funcție de gravitatea faptei comise pot fi aplicate prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier, cu completările și modificările ulterioare sau Regulamentul de aplicare a acesteia. În situații extreme vor fi aplicate prevederile Codului penal.

Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană
Recomandări
Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană

Printre abaterile pentru care ți se poate suspenda permisul se numără efectuarea unei manevre neregulamentare, neacordarea de prioritate altor mașini sau pietonilor, nerespectarea semnelor de circulație ori depistarea unui șofer cu o alcoolemie de până la 0,80 mg/l, dar fără ca acesta să fi produs un accident.

Care sunt perioadele de suspendare a permisului de conducere

Codul Rutier intrat în vigoare la începutul anului curent prevede, așa cum spuneam, trei perioade distincte pentru care permisul auto poate fi suspendat, în funcție de abaterea săvârșită, dar și de alte criterii specifice. Iată care sunt perioadele de suspendare a permisului de conducere:

Suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile

Conform prevederilor Codului Rutier, suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile intervine când un șofer a acumulat 15 puncte de penalizare. Aceste puncte de penalizare expiră la 6 luni de la data la care s-a constatat contravenția.

În aceste condiții, această suspendare a permisului se aplică doar conducătorilor auto caare au comis contravenții care însumează 15 puncte de penalizare în decurs de 6 luni.

Permisul de conducere se poate suspenda pentru o lună și în cazul următoarelor abateri:

Guvernul a dat 37 de milioane de euro pentru lână în șase ani. Două treimi din acești bani au ajuns la un afacerist lansat în imobiliare alături de tatăl fostului șef al Poliției
Recomandări
Guvernul a dat 37 de milioane de euro pentru lână în șase ani. Două treimi din acești bani au ajuns la un afacerist lansat în imobiliare alături de tatăl fostului șef al Poliției
  • depășirea altor vehicule în timp ce așteaptă la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu cale ferată;
  • neacordarea de prioritate pietonilor care se află pe sensul de deplasare al șoferului și care trec prin locurile special amenajate și semnalizate;
  • neacordarea de prioritate automobilelor care au acest drept;
  • nerespectarea culorii roșii a semaforului;
  • efectuarea unei depășiri neregulamentare;
  • nerespectarea indicațiilor agentului de circulație;
  • neprezentarea la secția de poliție când s-a produs un accident cu pagube materiale; excepție fac situațiile în care șoferii implicați au încheiat o constatare amiabilă de accident sau când este avariat doar vehiculul șoferului care deține o asigurare facultativă de avarii auto.

Suspendarea permisului pentru 60 de zile

În conformitate cu prevederile noului Cod Rutier, permisul auto poate fi suspendat pentru 60 de zile atunci când un șofer acumulează 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni față de data ultimei suspendări.

Un conducător auto poate rămâne pieton pentru două luni în cazul următoarelor abateri:

  • neacordarea de prioritate, depășirea neregulamentară sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat pagube materiale;
  • nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un drum public;
  • nerespectarea regulilor de circulație referitoare la coloane oficiale sau la intercalarea într-o astfel de coloană;
  • circulația pe sens opus, cu excepția efectuării regulamentare a unei depășiri.
Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO
Recomandări
Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO

Vezi și: Codul Rutier 2022 – care sunt noile limite de viteză și ce sancțiuni riști dacă le încalci

Suspendarea permisului pentru 90 de zile

Permisul de conducere poate fi suspendat pe o perioadă de maximum 90 de zile în cazul în care cel aflat la volan săvârșește una dintre abaterile de mai jos:

  • nerespectarea barierelor de cale ferată sau a luminilor roșii la trecerea la nivel cu calea ferată;
  • depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h;
  • conducerea unui automobil sub influența băuturilor alcoolice;
  • conducerea unui automobil care prezintă defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la direcție.

Dacă un șofer comite o nouă abatere care atrage suspendarea permisului într-un interval de 6 luni de la data restituirii documentului, perioada de suspendare se majorează cu alte 30 de zile.

Hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se va comunica șoferului de către serviciul de poliție rutieră în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenții.

Cine poate solicita redobândirea permisului de conducere suspendat

Șoferii care au permisul suspendat 60 sau 90 de zile au posibilitatea să solicite recuperarea documentului mai repede, prin susținerea unui examen.

Au acest drept doar conducătorii auto care au comis una dintre următoarele abateri:

  • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale;
  • depășirea sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului;
  • nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere;
  • circulația pe sensul opus, cu excepția cazului în care se efectuează o manevră de depășire;
  • conducerea sub influența băuturilor alcoolice când fapta nu este încadrată ca infracțiune;
  • nerespectarea restricțiilor de circulație pe un anumit segment de drum;

În același timp, perioada de suspendare a permisului poate fi solicitată și de șoferii care au depășit cu 50 km/h limita de viteză, însă doar prin îndeplinirea a două condiții, și anume:

  • viteza să nu fi fost mai mare de 70 km/h;
  • dacă viteza a fost mai mare de 70 km/h, șoferul nu trebuie să fi fost sancționat în ultimele 12 luni pentru aceeași abatere.

Reducerea termenului de suspendare a permisului de conducere poate fi solicitată numai de șoferii care au o vechime de cel puțin un an, de cei care în ultimii 3 ani nu au mai susținut acest examen sau de cei care nu au comis nici o abatere în ultimele 24 de luni.

Vezi și: Cum se circulă în sensul giratoriu. Cine are prioritate și ce trebuie să știe toți șoferii

Cum poate fi redusă perioada de suspendare a permisului de conducere

Un tanar, aflat la volanul masinii, e bucuros ca si-a recuperat permisul suspendat

Examenul pentru reducerea termenului de suspendare a permisului poate fi susținut de mai multe ori, este gratuit și se va ține în reședința de județ unde a fost emis documentul.

După ce șoferul susține examenul, actele vor fi trimise la IPJ-ul pe raza căruia a fost săvârșită abaterea de circulație. Pentru ca un șofer să poată susține acest examen trebuie să îndeplinească anumite condiții, și anume:

  • să fi fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
  • permisul auto să fi fost obținut cu cel puțin 12 luni înainte de comiterea abaterii;
  • dacă în ultimii 3 ani de la comiterea abaterii pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare nu a mai beneficiat de o astfel de măsură;
  • dacă în ultimii 2 ani de la comiterea abaterii nu a mai avut suspendat permisul.

Pentru a fi declarat admis, șoferul trebuie să răspundă corect la cel puțin 13 dintre cele 15 întrebări incluse în proba teoretică. În acest caz, perioada de suspendare se va reduce cu o treime.

Examenul poate fi susținut doar în primele 20 de zile de la suspendare sau 35 de zile în cazul în care este adăugată și perioada de valabilitate a dovezii de circulație.

Ce acte trebuie pentru recuperarea permisului de conducere suspendat

Dacă ai susținut și promovat examenul pentru redobândirea permisului ți-l vei putea recupera pe baza anumitor documente, și anume:

  • copie a dovezii de circulație (față și verso);
  • copie a cărții de identitate;
  • dovada achitării amenzii;
  • cerere-tip în care se solicită reducerea perioadei de suspendare a permisului.

După expirarea a două treimi din suspendare și după aprobarea cererii, vei putea ridica permisul pe baza dovezii de conducere și a cărții de identitate.

Trebuie să știi că, în cazul în care vei comite alte abateri care duc la suspendarea permisului în următoarele 2 luni de la data restituirii acestuia, îți va fi suspendat din nou dreptul de a conduce un automobil pe drumurile publice. În această situație, la termenul inițial se vor adăuga încă 30 de zile de suspendare.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

danut1994gl   •   28.10.2024, 22:21

Pentru cine este interesat de redobandirea pemisului recomand https://auto-drpciv.ro/chestionar-redobandire-13-din-15/

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Știrileprotv.ro
Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Viva.ro
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Libertateapentrufemei.ro
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Ce trebuie să pui în borcanele sau plicurile cu condimente pentru a le feri de umiditate. Așa își vor păstra aroma mai mult timp
FANATIK.RO
Ce trebuie să pui în borcanele sau plicurile cu condimente pentru a le feri de umiditate. Așa își vor păstra aroma mai mult timp
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
Cum se face pâinea fără făină. Rețeta care a devenit virală pe internet
FANATIK.RO
Cum se face pâinea fără făină. Rețeta care a devenit virală pe internet
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Unica.ro
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
Financiarul.ro
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Observatornews.ro
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI