Stabilirea priorităților
Stabilirea priorităților este prima urgență într-o perioadă de criză, spune consultantul fiscal Adrian Bența. ”În primul rând, fiecare trebuie să își stabilească prioritățile. Să îți diversifici sursele de bani este o altă opțiune. Spre exemplu, un mic job de două ore. De asemenea, trebuie să te gândești care e venitul minim necesar și să fim atenți cu cheltuielile. Poate nu îți trebuie un telefon de o marcă specială, merge și unul mai ieftin”, consideră Adrian Bența.
Puneți bani deoparte
Concomitent, toată lumea ar trebui să își pună bani deoparte. Românul are o vorbă pentru asta: ”părăluțe albe pentru zile negre”. Acum, experții recomandă același lucru.
”Într-o criză ipotetică trebuie ca fiecare să aibă niște rezerve. Este recomandat să economisească niște bani, măcar să acopere câteva rate”, a declarat, pentru Libertatea, consultantul fiscal Emilian Duca.
Radu Crăciun, președintele și directorul general al BCR Pensii, spune și el că fiecare român trebuie să își pună bani deoparte pentru criza care va veni, iar același lucru trebuie să îl facă și Guvernul.
”Petrecerea, la un moment dat, se va sfârși, iar fiecare trebuie să aibă puși deoparte bani care să-i permită să treacă peste o perioadă mai dificilă”, atrăgea recent atenția Crăciun, într-o emisiune televizată.
Crăciun a mai afirmat că există cicluri economice, în care perioadele de avânt sunt urmate de scăderi, iar acestea sunt în general caracterizate de șomaj și scăderea salariilor.
Astfel, economiile ar putea să ajute pe oricine s-ar putea confrunta cu probleme.
Asigurări pentru pierderea locului de muncă
Un alt sfat este pentru realizarea unor contracte de asigurare care să acopere riscul de a rămâne șomer. ”În măsura în care pot, românii pot face asigurări pentru neplata ratelor. Dacă nu au resurse, o companie de asigurări poate prelua plata pe un an de zile. Există deja asigurători care au în ofertă astfel de produse”, punctează Emilian Duca.
Nu luați alte credite
Cum în perioade de criză, de regulă, se depreciază moneda națională, iar dobânzile cresc, un sfat logic este să nu mai facă alte credite. ”În afară de economii, nu ar trebui să se îndatoreze mai mult, să ia credite ipotecare. Eventual, dacă au deja credite ipotecare, pot să facă refinanțare în condiții mai bune”, mai spune consultantul fiscal.
Economii în valută
În fine, o altă recomandare vizează tot economiile. Potrivit lui Emilian Duca, cei care au credite în euro ar trebui să își țină economiile tot în euro, pentru a evita riscul deprecierii acestora. De asemenea, este important ca cei care nu își țin banii la saltea și au depozite bancare să nu țină economiile la aceeași bancă la care au credite luate.
”Dacă au credite în valută, să își țină economiile în valută. Nu e bine să îți ții toate ouăle în același coș, așa că nu e recomandat să aibă depozit bancar la aceeași bancă la care au creditul, pentru că poate fi executat mai ușor”, mai spune consultantul fiscal Emilian Duca.
Citește și:
Mesajul Departamentului de Stat al SUA pentru Parlamentul României: Nu slăbiți Justiția!