Există, însă, o categorie de oameni care preferă în continuare să vadă fotografiile printate, să depene amintiri alături de familie sau pur și simplu să le știe puse într-un clasor din bibliotecă. Alții vor să își impresioneze prietenii cu ceva aproape retro.

Ei bine, pentru toți aceștia s-a inventat imprimantele foto. Iar una dintre ele este Epson Ecotank L805.

Cui se adresează Epson

Când am primit propunerea de a testa o imprimantă foto recunosc că nu prea am vrut. În fond, cine mai scoate poze în ziua de azi? De ce ar mai fi relevante imprimantele în lumea digitală? Ce mare brânză ar putea fi?

Dar am întrebat, într-un mini-sondaj, mai mulți colegi și colege din redacție. Și nu mică mi-a fost surprinderea să constat că cerere există. O mămică vrea să își scoată poze nenumărate cu odrasla, o altă colegă merge la petreceri de fițe și vrea să își salveze poze cu ținutele de gală. Un coleg se însoară și vrea amintiri, iar altul este pasionat de fotografie și și-a scos poze de la incendiul din Grecia și un poligon militar.

Așadar, cererea de fotografie pe hârtie încă există, numai că noi nu ne mai chinuim să mergem la centre specializate să le scoatem.

Dar putem aduce un întreg ”laborator” la noi acasă.

Specificații și design

Pe partea de specificații, grupul japonez Epson a venit cu o inovație: nu mai ai nevoie de cartușe pentru imprimare. Desigur, ai nevoie de culoare în continuare, căci nimic nu se creează din nimic (după cum ne zice termodinamica).

Așadar, cartușele sunt înlocuite cu rezervoare de culori, pe care le poți reumple cu unele achiziționate din comerț.

Spre deosebire de imprimantele clasice, care vin cu trei cartușe (RGB – roșu, verde, albastru) sau cele care acoperă spectrul CMYK (cyan, magenta, galben și negru), imprimanta celor de la Epson vine cu șase culori, dintre care două magenta.

Acest lucru asigură o gamă foarte mare de culori disponibile, ca un fel de HDR pentru hârtie.

Imprimanta mai dispune și de conectare wireless, astfel că îți poți printa fotografii direct din telefon.

Eu am folosit varianta clasică, prin intermediul unui calculator. Și asta deoarece programul Epson cu care vine îți permite să mai retușezi pozele sau să le încadrezi mai bine.

Cât de bine scoate pozele

Dar cât de bine scoate pozele? La această secțiune am să las să vorbească fix pe cei care au beneficiat cel mai mult de rezultatul final. Iar mărturiile sunt grăitoare.

„Într-o eră în care fotografiile sunt digitale și ne ținem emoțiile în spatele hard-urilor, era nevoie de o astfel de imprimantă, care să transpună toate amintirile cât mai aproape de adevăr. M-am bucurat când am văzut claritatea fotografiilor pe care am ales să le imprim. Mi-am adus aminte de perioada în care mă uitam cu părinții mei la fotografiile cu noi, însă nu pot compara calitatea imaginilor. Ce-i drept, eu am și optat pentru hârtia super glossy, însă rezultatul a fost mult peste așteptările mele”.

Denisa Macovei, jurnalist
„Culorile imaginilor printate au redat o serie de nuanțe care nu au putut fi recreate de monitorul laptopului. Cele două fotografii de vacanță pe care le-am printat, realizate cu telefonul mobil, aproape ca au prins viață pe suportul de hârtie. Lumina, culorile vii care nu au putut fi redate la calitate maximă nici măcar de ecranul telefonului te trimit, la o simplă privire, înapoi în locul unde au fost realizate. Aceasta imprimantă este un mic laborator foto care ține la pretențiile dar și la buzunarul clientului”.

Cătălin Doscaș, reporter special

„Am fost impresionat de calitatea fotografiilor scoase de imprimantă. Culorile sunt intense. De multe ori fotografia printată pare mult mai reușită decât pe desktop-ul computerului. Un alt plus este dat posibilitatea de a alege dintr-o varietate de tipuri de hârtie. În funcție de nevoile tale te poți orienta rapid pentru o folosire optimă a produsului.

Partea care ar putea crea un oarecare disconfort este legată de viteza procesului de printare. La fotografiile de o calitatea mare aștepți câteva minute bune până sa iasă imaginea”

Dragoș, jurnalist

Durează mult, dar asta e de bine

Imprimanta scoate fotografii care par mai frumoase pe hârtie decât pe ecranul telefonului sau calculatorului. Practic, zici că sunt developate.

Singurul inconvenient este că durează destul de mult procesul. Și asta pentru că trebuie să setezi în softul imprimantei atât formatul hârtiei foto (A4, 10×15 cm etc), cât și tipul acesteia (Glossy, Ultra Glossy etc).

De asemenea, durata în sine de scoatere a pozei este destul de mare, de 1-2-3 minute, în funcție de mărimea acesteia.

Numai că toate acestea au un rost: durata e mare, iar setările sunt necesare, tocmai pentru a asigura o calitate foarte mare.

Tot ce mai trebuie este să nu puneți amprente unsuroase pe poze…

Cât costă toată operațiunea

Înainte de a trece efectiv la partea de calcule trebuie să menționăm un aspect important legat de prețuri.

Spre deosebire de alți producători, care vând imprimantele ieftin, dar au consumabilele scumpe, Epson a ales să vândă mai imprimantele la un preț mai mare, dar să scadă foarte mult costul pe fiecare fotografie scoasă.

Astfel, imprimanta în sine costă în jur de 1.350 de lei la Emag, dar am găsit-o și la 1.262 lei la Extreme Digital.

De asemenea, există și varianta achiziționării unui produs cu ambajalul deschis, expus de marile lanțuri de magazine în propriile standuri. Un astfel de model costa la Altex 1.064 de lei.

În cazul consumabilelor avem așa: un tub de culoare costă în jur de 42 de lei, astfel că toate cele șase ar veni aproximativ 250 de lei.

Hârtia foto Epson costă și ea între 50 și 60 de lei un pachet de 100 de coli de format 10 x 15 centimetri. Un pachet de coli A4 costă și el tot cam atât, dar are doar 20 de bucăți.

Eu am tras în jur de 100 de fotografii de diferite mărimi la imprimantă până să apară mesaj că trebuie realimentate anumite culori, ceea ce înseamnă un cost de circa 3 lei pe fotografie (2,5 lei culoarea și 0,5 lei hârtia).

Ceea ce este rezonabil.

Alternativele

Imprimanta Epson Ecotank L805 este recomandată, astfel, celor care sunt pasionați de fotografie și vor să își țină amintirile și pe un format fizic, clasic.

Pe de altă parte, dacă nu scoateți decât câteva poze pe an, atunci vă puteți folosi mai bine banii și imprimați pozele cu pricina la centrele de specialitate.

Epson este concurent în domeniul imprimantelor foto cu un alt concern japonez, Canon. De asemena, Kodak și Polaroid produc imprimante foto mobile, pe care le poți lua după tine.

 
 

Urmărește-ne pe Google News