Sunteti gravida si nu aveti nici cea mai vaga idee despre ce trebuie sa contina dieta dumneavoastra? Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetare Alimentara, va spune ce alimente sa aveti in vedere pentru a da nastere unui copil sanatos.
Alimentatia in timpul sarcinii are o importanta deosebita deoarece de ea depinde cresterea si dezvoltarea armonioasa a fatului. Iata care sunt recomandarile specialistului nostru:
– in primele sase saptamani de sarcina, cand se formeaza majoritatea organelor, este bine sa nu va lipseasca din alimentatie folatii, manganul si piridoxina (sau vitamina B6), care se gasesc in cerealele integrale si sunt necesare sistemului neuromotor, si riboflavina (ajuta la dezvoltarea oaselor si se gaseste in lapte si oua);
– in primele trei luni ar trebui sa consumati zilnic 170 micrograme de iod. Acesta se gaseste in alge sau in sarea iodata marina;
– foarte importante sunt vitaminele. Astfel, daca veti manca periodic legume colorate si galbenus de ou, nu veti duce lipsa de vitamina A. Aceasta va mareste rezistenta la infectii a cartilajelor, a mucoaselor si a pielii, ajuta la adaptarea vizuala, la dezvoltarea normala a scheletului si a smaltului dentar.
Vitamina C o gasiti in fructe si in legume si este buna pentru bolile infectioase acute si febrile, surmenaj fizic si intelectual, anemii, anorexie, oboseala, neadaptarea organismului la frig, diferite alergii si arsuri, iar vitamina D se gaseste in lapte, galbenusul de ou, in unt sau in polen. Aceasta previne rahitismul si tulburarile de formare a scheletului si a dintilor.
– daca sunteti vegetariene, ar fi bine sa renuntati la acest mod de alimentatie. Proteinele din carne, branza, oua, iaurt si peste sunt foarte importante in trimestrele 2 si 3 de sarcina, cand fatul se dezvolta cel mai repede si are nevoie si de mult calciu;
– nu uitati nici de produsele bogate in fier, cum ar fi organele (ficat, rinichi), carnea rosie (preparata termic pentru a evita riscul unei toxoplasmoze), legumele uscate, leguminoasele (linte, mazare, fasole), legume verzi (spanac). Consumate periodic, acestea reduc riscul de anemie si pe cel al unei nasteri premature.
– lipidele din unt, smantana, uleiuri (de rapita, soia, floarea-soarelui, masline) si peste gras (somon, scrumbie, macrou, sardine) pot ajuta ca fatul sa se dezvolte armonios din punct de vedere al tesuturilor nervoase.
Alimente interzise
Chiar daca sunteti insarcinata, renuntati la conceptia ca trebuie sa mancati pentru doi si consultati-va doctorul pentru ca fiecareia i se potriveste alt tip de dieta. Pana la urma, calitatea, si nu cantitatea, conteaza, de aceea aveti si cateva restrictii alimentare. Nu trebuie sa consumati produse de fast-food, de patiserie, prajeli, chipsuri, bomboane, snacksuri, cafea, alcool, condimente tari (ceapa, usturoi, piper sau ardei iute), sare, ceai verde, ceai negru si ness.