Potrivit protocolului de la Vatican, femeile trebuie să poarte ținută de culoare neagră, cu fuste care să acopere genunchii, de asemenea trebuie ca brațele, spatele și decolteul trebuie să fie acoperite.

În picioare, femeile care ajung în fața papei într-o întâlnire oficială trebuie să poarte pantofi negri, cu tocuri joase sau medii.

De asemenea este necesară acoperirea capului. Acest lucru este interpretat de obicei diferit, dar de obicei femeile care ajung la o întâlnire cu Papa poartă pe cap o mantilă de dantelă neagră (voal) ca cel ales de Melania Trump în 2017 sau de Carmen Iohannis în 2015. Totuși, sunt și opțiuni mult mai drastice precum cea a Dacianei Sârbu, care a preferat să își pună un batic negru pe care l-a înfășurat în jurul gâtului. O altă opțiune, acceptată și ea, este cea a Ivankăi Trump, care a ”păcălit” puțin regulile și a purtat o bentiță de care este prins un voal transparent prin care se vede părul.

Șeful de comunicare al Primei Doamne a Statelor Unite, Stephanie Grisham, a explicat pe scurt ce trebuie să respecte o femeie care ajunge la Vatican: ”Potrivit protocolului de la Vatican, femeile care au o audiență cu Papa trebuie să poarte haine cu mânecă lungă, de culoare neagră, și că aibă un voal care să le acopere capul”.

Există, însă și o excepție în ceea ce privește protocolul diplomatic de la Vatican: reginele sau prințesele monarhiilor sau ductelor catolice oficiale. Într-un astfel de caz se poate purta îmbrăcăminte formală albă, pantofi albi, și un voal alb. Această excepție, numită în franceză le privilège du blanc („privilegiul de a purta albul”), a fost acordată inițial reginelor catolice ale Europei. Acum se limitează la reginele catolice sau prințeselor unor case regale specifice.

Astăzi, acestea includ reginele și sau soțiile consoarte din Spania și Belgia, prințesele din Monaco și Napoli și marele ducesă din Luxemburg. Femeile care au acordat privilegiul pot alege să o exercite sau nu, de obicei în funcție de formalitatea ocaziei.

Au existat, însă și incertitudini, de exemplu, vizita În timpul vizitei prințului Charles la Vatican, Camilla a purtat o rochie de culoarea șampaniei, desi nu face parte dintr-o casă regală catolică. Atunci, Papa Francisc a transmis prin intermediul unui purtător de cuvânt că nu s-a simțit jignit de alegerea vestimentară a soției viitorului rege al Marii Britanii.

Alte gafe legate de culoarea purtată au fost înregistrate de în 2016, când prima doamnă Angelica Rivera Hurtado (soția președintelui mexican Enrique Pena Nieto) a purtat un costum alb. În același fel, Cherie Blair, soția premierului britanic Tony Blair, a fost criticată pentru că poartă haine albe pentru o întâlnire cu Papa Benedict al XVI-lea. Atunci, a existat însă o explicație oficială, invitația la întâlnirea cu Suveranul Pontif a fost de ultim minut și nu a avut ocazia să-și schimbe hainele.

În ceea ce le privește pe româncele care s-au întâlnit cu papii, cel mai ”așa da” exemplu este cel al Mariei Băsescu. Fosta primă-doamnă a României a fost un etalon în cee ace privește hainele purtate la întâlnirile oficiale la care l-a însoțit pe soțul ei, iar vizita la Vatican nu a făcut excepție. Când soții Băsescu au fost primiți de Papa Benedict al XVI-lea în 2013, Maria a purtat un voal de dantelă pe cap și un costum negru deux-pieceimecabil pentru acest moment.

Și actuala primă-doamnă a României, Carmen Iohannis, l-a însoțit pe soțul ei la Vatican, unde au fost primiți de Papa Francisc. Alegerea ei vestimentară a fost una între extaz și agonie. Mai mulți critici de modă au ridicat în slăvi rochia neagră, până sub genunchi, purtată de aceasta, dar alții au spus că a încălcat protocolul purtând mâneci transparente, prin care se vedeau mâinile. Aici este vorba de o interpretare a protocolului, care spune haine negre cu mâneci lungi, fără a menționa dacă acestea pot sau nu să fie transparente.

Premierul Viorica Dăncilă începe vizita la Vatican: Va fi primită în audiență la Suveranul Pontif și va merge la  Ordinul Suveran de Malta, potrivit programului oficial anunțat de Palatul Victoria. Anunțul privind plecarea la Vatican a fost făcut, joi, de premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea ședinței de Guvern. Executivul nu a anunțat cine face parte din delegația premierului.

Vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă la Vatican va avea loc în perioada 10 – 13 mai.  Vizita prim-ministrului României la Vatican are loc pe fondul unor relații bilaterale foarte bune, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a României, care va fi marcat la Sf. Scaun printr-o serie de manifestări culturale și academice de ținută.

În 2015, Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit la Vatican, de Sanctitatea sa Papa Francisc, şeful statului dăruindu-i Suveranului Pontif o gravură cu oraşul în care a fost primar, Sibiu, şi o monedă de aur.


Citește și: Liviu Dragnea, interviu pentru AP. Critici la adresa DNA: “A mers prea departe”


 
 

Urmărește-ne pe Google News