In Romania exista trei tipuri de vehicule motorizate pe doua roti. Diferentierea dintre acestea se face in functie de capacitatea cilindrica a motorului. Astfel, avem mopede, scutere si motociclete. Libertatea va prezinta astazi prevederile legale privind circulatia primelor doua categorii pe drumurile publice.
Cursul de legislatie rutiera dureaza 14 zile
Mopedul e vehiculul cu capacitatea cilindrica cea mai mica. Aceasta nu depaseste 50 de cm cubi, respectiv 4 kw pentru mopedele echipate cu un motor de ardere interna sau electric. Viteza maxima de deplasare e de 45 km/h.
Pentru a conduce un moped trebuie sa ai minimum 16 ani impliniti. Daca nu esti posesorul unui permis de conducere, il poti ‘incaleca’ pe drumurile publice numai daca ai absolvit un curs de legislatie rutiera in cadrul unei scoli de soferi autorizate. Acest curs dureaza in jur de 14 zile si costa intre 200 si 250 de lei.
Vehiculele de acest fel trebuie inregistrate la primaria de domiciliu care elibereaza un numar de circulatie. Pentru inregistrare e nevoie de o cerere tip, plata unei sume de 26 de lei (la taxe si impozite) si o copie dupa actul de identitate. ?n cazul in care mopedul nu este nou, pe langa actele de mai sus, se va completa si o declaratie pe proprie raspundere in care se precizeaza ca vehiculul este in stare buna, ca nu a mai fost inregistrat si ca orice schimbare de proprietar va fi anuntata.
Scuterele sunt vehiculele motorizate, cu o capacitate cilindrica mai mare decat mopedele. Astfel, acestea au peste 50 cm cubi. Pentru a le putea conduce pe drumurile publice, posesorii au nevoie de data aceasta de permis de conducere categoria A1, daca au intre 16 si 18 ani, si de categoria A, daca sunt majori. In acest caz, vehiculul se inmatriculeaza la Politia Rutiera. Cei care sunt depistati in trafic conducand astfel de vehicule fara a avea si permis de conducere sau fara ca motoscuterul sa fie inmatriculat risca sa se aleaga cu dosar penal. Neinregistrarea sau neomologarea acestor tipuri de autovehicule atrage dupa sine si o serie de sanctiuni: 6-8 puncte de penalizare, fiecare punct valorand 39 de lei.
Interdictii
-4 sa circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul de ‘Acces interzis’;
– sa invete sa le conduca pe drumurile intens circulate;
– sa circule cu ele pe trotuare;
– sa conduca scuterele fara a tine pe ghidon cel putin o mana si ambele picioare pe pedale;
– sa circule in timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice, a substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare;
– sa conduca vehiculul fara a mentine contactul ambelor roti cu solul. Nerespectarea acestor obligatii se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 234 si 312 lei.
Obligatii
– sa circule permanent cu luminile aprinse;
– sa poarte casca de protectie;
– sa aiba echipament reflectorizant cand vizibilitatea este redusa;
– sa aiba asupra lor actul de identitate, certificatul de absolvire a cursurilor de legislatie rutiera si certificatul de inregistrare a vehiculului, pentru eventualitatea in care vor fi opriti de politie.