Cu ajutorul acestuia, traseul administrativ specific obţinerii despăgubirii în temeiul unei asigurări RCA şi/ sau CASCO e mult mai scurt.
În urma completării formularului, societatea de asigurare e obligată să îndeplinească formalităţile de deschidere a dosarului de daună, să efectueze constatarea pagubelor şi să elibereze documentul de introducere în reparaţie a vehiculului. Astfel, timpul necesar obţinerii acestor acte va fi mult mai mic.
Dar utilizarea formularului de constatare amiabilă nu e obligatorie, ci reprezintă o alternativă la vechile proceduri. După completarea formularului, acesta trebuie semnat de ambii conducători auto implicaţi în accident. Nu uitaţi! Se va completa un singur formular de constatare. Acesta are două pagini autocopiative, câte una pentru fiecare şofer. Din punct de vedere juridic, ambele pagini au aceeaşi valoare.
După completarea datelor şi semnarea formularului, şoferii implicaţi în accident îşi vor înştiinţa asigurătorii de RCA cu privire la evenimentul produs. Dacă proprietarul vehiculului din vina căruia s-a produs accidentul deţine asigurare CASCO, acesta poate folosi acelaşi formular de constatare amiabilă şi în relaţia cu acest asigurător.
Dosarele de daună RCA deschise în baza acestuia se vor soluţiona conform legislaţiei în vigoare. Indiferent de modul de protocolare a accidentului (proces-verbal întocmit de poliţie/ formular de constatare amiabilă), asigurătorul are dreptul să facă propriile investigaţii.
Formularul de constatare amiabilă poate fi utilizat doar atunci când accidentul a avut loc pe teritoriul României, între două vehicule, iar în urma acestuia au rezultat numai pagube materiale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News