Tehnologia 5G nu e utilă însă doar pentru telefonia mobilă, ci, mai ales, pentru infrastructura care trebuie să gestioneze cantități uriașe de date, în condițiile în care tot mai multe obiecte, de la televizoare la mașini de spălat și autoturisme se pot conecta la internet.
Tehnologia 5G promite viteze amețitoare
Noile rețele de date 5G promit viteze de 10 până la 100 de ori mai mari decât rețeaua 4G, reinventând modul în care comunicăm. O rețea 5G poate atinge viteze chiar și de 100 de gigabiți pe secundă, în teorie, în funcție de banda de frecvențe folosită. Noua tehnologie e disponibilă și în România. Pentru a beneficia de ea e însă nevoie să ai unul dintre puținele telefoane mobile 5G disponibile la momentul actual pe piață. Deși modelele nu sunt foarte numeroase, producătorii prezenți la ultimele târguri internaționale de tehnologie au dat publicității nu doar faptul că au în pregătire o gamă largă, ci au și prezentat generațiile următoare de modele de telefoane capabile să opereze cu tehnologia 5G.
E bine de știut că, în țara noastră, rețeaua 5G acoperă momentan doar câteva dintre orașele mari, precum București, Cluj-Napoca, Iași sau Constanța. Operatorii de telefonie mobilă prezenți în România promit o extindere rapidă, noua tehnologie având capacitatea de a impulsiona nu doar achiziția noilor generații de telefoane, ci și portarea dintr-o rețea în alta, pentru a beneficia de avantajul unor viteze mai mari de transfer.
Ce ar putea însemna o asemenea viteză? Gândește-te că, dacă descărcarea unui fișier de 1 GB, să spunem, durează în medie cam un minut și jumătate într-o rețea 4G, cu ajutorul tehnologiei 5G ar putea fi descărcat, probabil, în mai puțin de 10 secunde.
Apariția orașelor inteligente e tot mai aproape
De vitezele enorme de transfer pot beneficia și servicii precum cele de streaming, sau, de ce nu, de realitate augmentată și virtuală. Astfel că, pe viitor, urmărirea în condiții excelente a unui film în rezoluție 4K sau un joc virtual cu o rezoluție bună vor deveni un fapt banal.
Avantajele sunt și mai mari pentru companii, autorități sau serviciile publice, precum cele medicale. Serviciile de cloud sau de tip IoT (Internet of Things) vor cunoaște un adevărat boom, grație noilor tehnologii, transformând modul în care se vor face afacerile. Unii analiști sunt de părere că noua tehnologie 5G poate contribui inclusiv la apariția orașelor inteligente, unde clădirile, mașinile, infrastructura, echipamentele edilitare și autoritățile vor comunica permanent, într-o coordonare continuă, ducând la automatizarea și transformarea radicală a serviciilor așa cum le cunoaștem în ziua de astăzi.
De ce se tem criticii tehnologiei 5G
La fel ca în cazul oricărei tehnologii noi, există și voci care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele efecte nocive ale rețelelor 5G. Controversele recente sunt doar ultimele dintr-o lungă serie de obiecții ridicate asupra radiațiilor electromagnetice. Unul dintre așa-numitele efecte, hipersensibilitatea la emisiile electromagnetice a fost menționat îndelung, dar studiile științifice arată că nu există o bază serioasă pentru astfel de afirmații, persoanele care se declară afectate nefiind, de fapt, capabile să discearnă, în condițiile testelor efectuate, dacă s-au aflat sau nu în interiorul unui câmp electromagnetic. Mai mult, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății a recomandat într-un studiu ca persoanele care menționează o astfel de ”afecțiune” să meargă mai degrabă la psiholog.
Deși discuțiile se poartă intens, de o parte și de alta a baricadei 5G, un lucru este cert: la fel ca orice nouă tehnologie cu potențial de creștere și beneficii pentru dezvoltarea umană, 5G va deveni rapid o normă în telecomunicații, făcând ca standardele de acum să pară la fel de învechite precum termenii 3G, GPRS sau GSM.
Sursa foto: Shutterstock
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!