Nimic nu pare mai frumos in timpul verii decat o piele bronzata. Totusi, dorinta de a arata bine nu trebuie sa ne faca sa uitam ca ultravioletele ne pot rani pielea daca nu avem grija sa folosim creme cu protectie UV ori daca ne expunem la soare in orele dupa-amiezii.

Razele UVA sunt ‘distribuite pe tot parcursul zilei, duc la formarea ridurilor si la imbatranirea prematura a pielii. Razele UVB sunt responsabile cu bronzatul rapid, dar si cu arsurile, fiind prezente intre orele 10.00 si 16.00.

Expunerea la soare are si avantaje, si dezavantaje. In prima categorie intra intarirea organismului, stimularea producerii de vitamina D (necesara pentru buna functionare a sistemului osos) si vindecarea unor afectiuni cutanate.

Dezavantajele includ arsurile, imbatranirea pielii si unele forme de cancer cutanat. Pentru varstnici si persoanele cu probleme cardiace si respiratorii statul la soare in asa-numitele ore ‘interzise, 10.00-16.00, poate provoca moartea (prin stop cardiorespirator).

Prin urmare, ce trebuie sa facem cand iesim la plaja?

Daca avem pielea deschisa la culoare, e bine sa evitam orele de varf si sa folosim creme cu factor de protectie ridicat. Pe piata se gasesc astfel de unguente (cele mai bune contin oxid de zinc sau de titaniu). Blonzii, roscatii si majoritatea caucazienilor risca sa se aleaga cu arsuri daca nu respecta acest lucru.

-Atentie la copii! Pielea lor e sensibila si are nevoie de protectie in permanenta. In cazul lor, crema va fi aplicata mai des.

-Expunerea se face dozat, pe perioade scurte, a cate un sfert de ora.

-Capul trebuie protejat cu palarii ori sepci (mai ales in cazul persoanelor cu chelie). Altfel riscam sa facem insolatie.

-Hidratarea este foarte importanta. De aceea, in geanta de plaja trebuie sa existe tot timpul o sticla cu apa, de preferinta plata.

-Nu consumati mancaruri grele inainte sa iesiti la plaja, s-ar putea sa vi se faca rau!

-Daca alegeti sa faceti o plimbare la malul marii in detrimentul unei bai de soare, aveti grija la imbracaminte. Optati pentru haine albe, lejere, din fibre naturale si luati-va neaparat o palarie.

Arsurile trec cu ulei de masline

La aparitia oricarei leziuni la nivel cutanat, oricat de banala ar parea, trebuie consultat medicul dermatolog. Iata primele masuri pe care le puteti lua in cazul arsurilor solare:

-Aplicati felii subtiri de castravete pe zonele afectate sau ungeti zona arsa cu suc proaspat de castravete (daca sunt arii extinse). Mai sunt de ajutor uleiul de masline, de galbenele si de arnica, mierea de albine ori crema de Aloe vera.

-Ceaiul verde contine antioxidanti (in special flavonoizi) care ajuta la diminuarea efectelor neplacute ale soarelui asupra pielii (mai ales imbatranirea prematura). La fel, untul de cacao previne ridurile cauzate de razele solare. 

-Rosiile si morcovii contin caroten, substanta care protejeaza impotriva efectele nocive ale soarelui. Si legumele verzi sunt de ajutor.

-Pentru fazele acute, remedii precum Beladonna si Arnica pot fi de ajutor. Acupunctura e si ea indicata, pentru ca difuzeaza excesul de caldura absorbit de corp si intareste ficatul, rinichii si plamanii, organe responsabile cu regenerarea pielii.

Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat

Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat astazi de dr. Nwabudike puteti obtine la cabinetul acestuia din Bucuresti, bd. Decebal nr. 1, bl. H2, sc. 2, ap. 45, tel. 031.105.72.66 sau 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa redactiei: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti. Raspunsurile se regasesc in aceasta pagina sau in cea de sanatate din Libertatea de duminica.

 

Urmărește-ne pe Google News