Ati nascut de curand si nu stiti ce e bine sa mancati cat timp alaptati? Tentatia de a incepe un regim pentru a scapa de kilogramele acumulate in timpul sarcinii e mare, insa va este teama ca sanatatea bebelusului ar putea fi afectata? Vania Limban, presedinta Asociatiei Moaselor din Romania, va spune ce aveti si ce nu aveti voie sa consumati in aceasta perioada.
Deoarece calitatea laptelui este influentata de hrana mamei, trebuie sa va supravegheati mai bine dieta. De aceea e recomandat sa mancati cat mai variat si sa amanati inceperea unui regim de slabit in aceasta perioada. Dar iata la ce trebuie sa fiti atente cat timp alaptati:
– pentru producerea de lapte e nevoie sa va asigurati necesarul optim de calorii, care este de aproximativ 700 calorii/zi (200 calorii din rezervele proprii, 500 calorii din alimentatia zilnica);
– deoarece organismul dumneavoastra e solicitat mai mult, in aceasta perioada trebuie sa va mariti consumul de proteine, calciu, vitamine si lichide;
– consumati lactate, deoarece va ajuta atat la digestie, cat si la refacerea procentului de calciu donat micutului.
Totusi la inceput trebuie sa vedeti daca nu este alergic la vreunul din produsele lactate.
– profitati de varietatea de fructe de sezon si mancati cate o salata de fructe in fiecare seara, dar fara frisca;
– adaugati in continutul zilnic al fiecarei mese sare iodata;
– pentru ca nu exista dovezi confirmate ca anumite produse, precum varza, broccoli si condimente, trebuie evitate pentru ca micutii sa nu aiba colici, le puteti introduce in dieta, insa cu moderatie;
– in primele luni este bine sa evitati cofeina, tigarile si alcoolul;
– atentie, daca detectati ca bebelusul prezinta sensibilitate la un anumit aliment, trebuie sa-l eliminati din dieta dumneavoastra.
– unele mamici evita sa manance usturoi cand alapteaza. Nu s-a dovedit ca mirosul de usturoi al laptelui il face pe copil sa-l refuze. Din contra, cercetarile arata ca bebelusii mamelor care au mancat usturoi au supt o perioada mai lunga la san.
Obisnuiti-l cu gustul alimentelor
Mancarurile pe care le consumati in perioada alaptarii dau fiecare un gust specific laptelui. Astfel va pregatiti bebelusul pentru a invata gustul alimentelor pe care le va primi mai tarziu, odata cu diversificarea meniului.