Nicolae Ciucă și-a depus marți dimineață mandatul de premier, în jurul orei 9.00. El a transmis o scrisoare în acest sens către preşedintele Klaus Iohannis, care l-a desemnat premier pe 21 octombrie, şi către Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, care au anulat programul audierilor de astăzi și al votului din plen programat pentru miercuri.
În aceste condiții, se va relua procedura care a avut loc după ce, pe 20 octombrie, Guvernul propus de Dacian Cioloș a picat votul din Parlament.
Astfel, președintele Klaus Iohannis va chema din nou partidele politice la negocieri, urmând ca la final să desemneze din nou un premier. Acesta va avea la dispoziție 10 zile să depună în Parlament programul de Guvernare și lista cu miniștri, urmând ca apoi să aibă loc și votul de învestitură.
Negocieri cu toate partidele, mai puțin cu AUR
Liberalii au declarat luni seară, prin vocea președintelui Florin Cîțu, că „PNL va lua o decizie pentru propunerea de premier”, fără însă să detalieze.
Nicolae Ciucă ar putea să rămână în continuare varianta PNL, au spus surse participante la ședința de luni pentru Libertatea. Adică să fie din nou desemnat premier de Klaus Iohannis, dar de data aceasta să aibă alt mandat de negociere, unul flexibil.
În Biroul Executiv de luni seară al Partidului Național Liberal s-a discutat și despre această flexibilizare a mandatului – PNL va putea purta negocieri cu toate partidele politice, mai puțin cu AUR. Acest lucru înseamnă că PNL se poate îndrepta inclusiv către varianta formării unei majorități cu PSD.
PSD nu a transmis o poziție oficială după ce Nicolae Ciucă a anunțat că își va depune mandatul. Potrivit unor surse politice, Florin Cîțu l-a sunat, după ședința liberalilor, pe Marcel Ciolacu, iar cei doi au convenit că zilele următoare vor purta negocieri pentru un nou Cabinet.
USR, partidul condus de Dacian Cioloș, a transmis că „soluția este refacerea coaliției PNL-USR-UDMR”. Iar Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, a detaliat pentru Libertatea că „trebuie să vedem mai întâi cum ar arăta o nouă coaliție”, înainte ca partidul să decidă dacă vine la Cotroceni cu o propunere de premier.
Ce spune Constituția României
Conform Constituției, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.
Astfel, după ce vor avea loc consultări cu partidele politice, președintele Klaus Iohannis va anunța pe cine propune ca premier. Va fi a treia nominalizare, după ce Guvernul Dacian Cioloș a picat votul din Parlament, iar Nicolae Ciucă a anunțat că își depune mandatul, Guvernul său nemaiajungând la vot în Parlament.
După desemnare, candidatul pentru funcţia de premier are termen 10 zile să vină în Parlament cu noul Guvern și cu programul de guvernare.
Constituția mai prevede că președintele poate, dar nu este obligat, să dizolve Parlamentul, după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
În acest moment, din cele două nominalizări făcute, doar guvernul Cioloș a picat votul din Parlament, Nicolae Ciucă renunțând să mai meargă la audieri și ulterior la vot.
Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos