Klaus Iohannis urmează să cheme din nou partidele parlamentare la consultări pentru a vedea propunerile de prim-miniștri și dacă există o majoritate parlamentară care să asigure votul de învestitură în Parlamentul României. Dacă și această propunere este respinsă în Parlament, Constituția prevede că președintele poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate. O precizare importantă: în Constituție scrie că președintele poate să dizolve Parlamentul dacă sunt respinse două propuneri într-un interval de 60 de zile, nu că trebuie. Adică, poate merge mai departe cu o nouă nominalizare, a treia.
Cîțu anunță negocieri cu „toate partidele, cu excepția AUR”. Adică și cu PSD
După ce Guvernul Cioloș a fost respins, un rezultat fără surprize, premierul demis Cîțu a spus că PNL discută cu toate partidele pentru a crea rapid o majoritate parlamentară. El a spus că discută cu toate partidele pentru un nou Guvern, inclusiv PSD, dar cu excepția AUR și a afirmat că „soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal”.
Încă de la desemnarea lui Cioloș ca premier, mai mulți analiști politici au sugerat că desemnarea este una de fațadă, președintele știind că USR nu va aduna voturile necesare în Parlament. De atunci, s-a tot vehiculat următorul nume pentru a fi desemnat: Florin Cîțu. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va concretiza sau președintele va face o altă propunere.
Cioloș, după ce Guvernul său a fost respins: „Așteptăm decizia președintelui”
Imediat după votul din Parlament, președintele USR, Dacian Cioloș, a precizat că așteaptă anunțul lui Iohannis, refuzând să facă vreo declarație despre posibile numiri de prim-miniștri.
„Acum nu ne rămâne decât să așteptăm decizia președintelui Iohannis. Nu discut ipoteze pe care alți actori politici nu au fost în stare să le pună pe masă și au respins o propunere concretă. Ne vom pronunța asupra situației după ce vom afla ce propune președintele Iohannis”, a precizat Dacian Cioloș.
Așa cum USR a anunțat în repetate rânduri, partidul a spus din nou, prin vocea vicepreședintelui USR, Dan Barna, că formațiunea vrea refacerea coaliției cu PNL și UDMR. Rămâne aceeași condiție: ca Florin Cîțu să nu fie prim-ministru.
„Decizia privind pasul următor este, în acest moment, la președintele României. Până când vom ști care este aceasta, rămâne valabil faptul că USR, PNL și UDMR pot reface rapid coaliția de guvernare dacă Florin Cîțu acceptă să renunțe la ambițiile sale absurde. Iar pentru ca asta să se întâmple, e important ca fostul premier să nu mai fie încurajat în a bloca orice fel de discuții serioase”, a transmis Dan Barna pe Facebook.
Potrivit procedurii, după anunțul făcut de Iohannis privind următorul premier desemnat, acesta trebuie să vină în Parlament cu un program de guvernare și o listă de miniștri. Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului. Urmează audierile individuale ale miniştrilor propuşi, acestea finalizându-se cu un aviz comun consultativ, motivat, din partea comisiilor permanente ale celor două camere. Votul de învestitură se dă în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului.
Foto: Dumitru Angelescu/Libertatea