Decizia ASF vine după ce, pe 7 martie 2023, a publicat noile tarife de referință pentru polițele RCA, unde a constatat o creștere a prețurilor cu peste o treime pentru persoanele fizice care își fac asigurare obligatorie pentru automobile.
Conform legii, prețurile de referință sunt un indicator orientativ stabilit pe baza datelor statistice la nivelul pieței de asigurări RCA.
Scumpiri la toate categoriile
Potrivit datelor prezentate de Autoritate, piața arată o scumpire de 41,8% pentru polițele auto obligatorii făcute de șoferii de până în 30 de ani, cu mașini ale căror motoare au o capacitate mai mică de 1,2 litri, conform calculelor Libertatea. Prețurile cresc de la 1.286 de lei în februarie 2022 la 1.822 de lei în luna februarie 2023.
Pentru persoanele cu vârste între 31 și 40 de ani, care au mașini cu o capacitate cilindrică tot sub 1,2 litri, polița de referință crește de la 802 lei la 1.114 lei, adică 38,9%.
Șoferii cu vârste între 41 și 50 de ani și autoturisme cu motoare mai mici de 1,2 litri vor avea, la rândul lor, de plătit o creștere de la 794 la 1.076 de lei, echivalentul a 35,5%.
Prețurile polițelor RCA au crescut în procente asemănătoare și pentru posesorii de automobile cu motoare mai puternice. De exemplu, cei cu vârste sub 30 de ani, care au mașini cu o capacitate cilindrică între 1,4 și 1,6 litri, vor plăti o asigurare de 2.187 de lei, față de nivelul anterior de 1.553 de lei. Procentual, majorarea este de 40,9%.
Creșteri ale prețurilor au fost înregistrate și pentru persoanele juridice.
Piață de 3 miliarde de euro anual
Piața totală a asigurărilor din România este evaluată la peste 3 miliarde de euro pe an.
Ultimul raport ASF privind piața de asigurări, publicat în decembrie 2022, indica o creștere cu 28%.
„În primele 9 luni ale anului 2022, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF și sucursalele prezente pe piața din România (FoE) au subscris prime brute în valoare de aproximativ 13,4 miliarde de lei, în creștere cu 28% față de perioada similară din anul precedent”, se arată în document.
Piața asigurărilor generale este dominată de asigurările auto – 64% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în primele 9 luni ale anului 2022, conform ASF.
Cât s-a încasat în ultimul trimestru din 2022
Într-un răspuns pentru Libertatea, ASF a comunicat încasările primelor trei firme de pe piața de asigurări în ultimul trimestru al anului 2022. Euroins, Groupama și Allianz Țiriac au primit, împreună, o jumătate de miliard de euro de la români. Este o cifră-record, nemaiîntâlnită până acum.
- Euroins – 872.807.000 de lei
- Allianz Țiriac – 846.402.000 de lei
- Groupama – 809.988.000 de lei.
În sumele comunicate intră nu doar asigurările RCA, ci totalul primelor încasate de asigurători. Grosul însă îl reprezintă polițele auto obligatorii.
FGA plătește sute de milioane de euro pentru falimente
Falimentul City din 2021 a dus și la explozia daunelor plătite prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).
„În primele 9 luni ale anului 2022, suma aprobată pentru plata daunelor de către FGA a fost în valoare totală de circa 484 milioane de lei, din care aproximativ 94% reprezintă sume aprobate pentru plata daunelor RCA (455 milioane de lei)”, se precizează în raportul ASF.
FGA face plățile când un asigurator intră în insolvență sau faliment și nu-i mai pot despăgubi pe asigurați.
Din fondurile alimentate de companii prin banii încasați de la clienți, FGA a plătit deja, în ultimii ani, 350 de milioane de euro pentru falimentele Asta (2015), Carpatica (2016), City Insurance (2021). Iar pentru City mai are de plătit, conform estimărilor din bugetul FGA, cel puțin 150 milioane de euro.
Insolvența Euroins va pune o nouă presiune la nivelul FGA, care va trebui să asigure bani pentru achitarea daunelor, situație care va avea un impact asupra pieței asigurărilor.
Plafonarea prețurilor RCA propusă de ASF este o măsură menită să combată creșterea prețurilor.
Ciucă despre plafonarea RCA: „Pe o perioadă determinată de timp”
Întrebat miercuri, 15 martie, despre situația de la Euroins, premierul Nicolae Ciucă a invocat posibilitatea de plafonare a polițelor RCA.
Primul-ministru a precizat că este în analiză plafonarea prețurilor la polițele RCA. „Doar că această plafonare poate să se întâmple pe o perioadă determinată de timp, pe care o vor stabili experții”, a declarat Nicolae Ciucă.
Pentru adoptarea plafonării prețurilor, Guvernul trebuie să ceară acordul Comisiei Europene.