Conservatorii lui Boris Johnson au câștigat mandatul necesar pentru implementarea Brexit-ului și e de așteptat ca acesta să se producă chiar atunci când a promis premierul, la finalul primei luni din anul viitor.
Este ceea ce a anunțat chiar el, azi, în primul discurs de după alegeri. ”Vom avea Brexit pe 31 ianuarie fără dacă, fără dar, fără poate”, a spus Boris Johnson.
”Este decizia de necontestat a britanicilor”, a adăugat liderul conservator, care a exclus varianta unui nou referendum.
Mai întâi, conservatorii trebuie să aprobe în parlament, cel mai probabil luna aceasta, acordul obținut de premier după tratativele cu UE, adică o variantă modificată a acordului negociat în vară de Theresa May.
Acordul cu pricina mai ridică unele nemulțumiri, în special în legătură cu compromisul găsit pentru granița dintre cele două Irlande, dar conservatorii nu vor strâmba din nas la acest aspect.
După vot, pe 31 ianuarie 2020, britanicii vor spune în sfârșit: ”La revedere, UE!”.
Totuși, după acest moment emoționant, britanicii și UE vor rămâne împreună, cel puțin o vreme.
Puține se vor schimba pe termen scurt ţinând cont de perioada de tranziţie prevăzută de acordul de divorţ pentru a atenua şocul ieşirii din UE.
Londra va avea timp la dispoziţie până la 31 decembrie 2020 pentru a negocia viitoarea sa relaţie cu clubul european.
În tot acest timp, Regatul Unit și UE trebuie să își definească relația în mod clar.
O negociere complicată
Londra va dori un acces cât mai liber pentru bunurile și serviciile sale în UE, dar în același timp, va vrea să părăsească piața unică și uniunea vamală și să iasă de sub jurisdicția Curții Europene de Justiție.
Bruxelles-ul a avertizat că libertatea de circulație a bunurilor și serviciilor este condiționată de libertatea de circulație a persoanelor.
Așadar, calendarul pare imposibil de respectat, întrucât acest tip de negociere durează de obicei mai mulţi ani; experţii mizează deja pe o prelungire a perioadei de tranziţie.
Decizia privind prelungirea perioadei de tranziție trebuie luată până în iunie 2020.
Pentru români, lucrurile s-ar putea schimba semnificativ, odată cu ieșirea Regatului Unit din UE.
Prioritatea este ca toți românii care vor să rămână acolo să se înregistreze ca rezidenți, pentru a nu deveni ilegali peste noapte. Apoi, este important ca UE și România să convingă guvernul lui Boris Johnson să asigure că drepturile lor în Marea Britanie vor rămâne neschimbate.
Anglia și Scoția merg în direcții diferite
Victoria lui Boris Johnson a fost dublată de o victorie a naționaliștilor scoțieni. Aceștia au câștigat majoritatea mandatelor alocate Scoției în Parlamentul de la Londra.
Pentru ei, asta înseamnă un singur lucru: referendum pentru obținerea independenței.
”Există acum un mandat pentru a le oferi scoţienilor alegerea cu privire la viitorul lor. Este o dorinţă clară şi o confirmare că Scoţia nu trebuie să fie ancorată de un guvern Boris Johnson şi nu trebuie să fie desprinsă de Europa împotriva voinţei noastre”, a declarat lidera executivului scoţian Nicola Sturgeon.
Rămâne de văzut dacă referendumul va fi cu adevărat organizat.