„Discutăm aici despre regularizarea pieței”, spune Bukhardt Bienert, comisarul german pentru droguri narcotice. „Dacă lucrăm atent, vom reuși să prevenim consumul excesiv de droguri în rândul adolescenților. Nu ne dorim să repetăm greșelile pe care le-am făcut cu alcoolul”, punctează el.

Legalizarea vânzărilor controlate de canabis către adulți doar în magazine autorizate face parte din planul de reforme ale coaliției de guvernare conduse de cancelarul Olaf Scholz. Reforma se dorește a fi un pas spre consumul controlat de droguri, astfel încât să protejeze consumatorii, în special pe cei tineri. Scopul este, de asemenea, de a opri comerțul de pe piața neagră și de a preveni circulația unor substanțe contaminate.

Un efect de domino

Autoritățile germane au avut cinci întâlniri cu specialiști în sănătate, precum și cu economiști, producători de canabis și reprezentanți ai țărilor în care canabisul este deja legal, întâlniri care s-au încheiat săptămâna trecută. Începe astfel pregătirea proiectului de lege pentru consumul de canabis, iar responsabilii promit că vor veni cu un prim draft în a doua jumătate a anului.

Dacă Germania, cea mai mare economie a Europei, va legaliza consumul recreativ de canabis, asta ar putea pune presiune pe statele vecine să-i urmeze exemplul.

22 de milioane de europeni

au consumat canabis în 2021, potrivit raportului european privind drogurile.

Asta face din canabis cel mai popular drog ilegal din Europa. „Va fi cu siguranță un efect de domino”, spune Justus Haucap, directorul Institutului Düsseldorf.

Legalizarea canabisului va aduce Germaniei bani mulți și va crea locuri de muncă

Un studiu realizat anul trecut de institut arată că Germania va avea beneficii financiare semnificative de pe urma legalizării canabisului. Institutul Düsseldorf susține că legea va aduce țării venituri suplimentare de 4,7 miliarde de euro anual și ar putea crea 27.000 de locuri de muncă.

În aceste venituri intră și economii de 1,3 miliarde de euro în activitatea poliției și a sistemului judiciar.

„Regularizarea pieței de canabis nu doar că va contribui la protecția consumatorilor pentru că va fi asigurată calitatea acestui drog, dar prevenirea adicției va fi făcută mai ușor și, de asemenea, ușurează cumva presiunea de pe bugetul statului”, explică Haucap.

Un bărbat își pregătește o țigară cu marijuana | Foto: EPA-EFE/Sáshenka Gutiérrez

Critici față de vânzarea online a canabisului

La consultări, reprezentanții țărilor în care consumul recreativ este deja legal au mărturisit că încă se confruntă cu ceva probleme în lupta lor cu piața neagră a drogurilor. Spre exemplu, în Uruguay, care permite consumul din 2013, doar 25 de farmacii sunt licențiate pentru vânzarea substanței, astfel că 70% dintre consumatori se îndreaptă tot către traficanți.

California, care a legalizat consumul în 2016, este aproape în aceeași situație, iar Canada (2018) a făcut câteva progrese, dar printr-o legislație peticită, notează The Guardian.

Producătorii de canabis au cerut guvernului german să nu taxeze mai mult de 10 euro gramul de semințe, pentru că asta i-ar avantaja pe dealeri.

Niklas Kouparanis, directorul grupului Bloomwell care sprijină firmele care fac afaceri cu canabis – fie producția plantei, fie fabricarea unor instrumente medicale, precum vaporizatorii pentru canabis -, a cerut autorităților să includă în planul lor și posibilitatea ca drogul să fie vândut online.

Argumentul său a fost că dacă doar farmaciile și anumite magazine vor avea voie să facă asta, atunci vânzarea canabisului s-ar limita doar la orașele mari, iar traficanții se vor muta în zona rurală.

Organizațiile care activează în domeniul protecției copiilor nu sunt însă de acord. Ele spun că, pentru ca minorii să fie cu adevărat protejați, canabisul ar trebui comercializat doar de personal autorizat.

Încalcă singura convenție ONU care se referă la narcotice

Germania permite consumul de canabis doar în scop medical din 2017. Chiar și la cinci ani de la legalizarea canabisului în sensul ăsta, statul german se bazează pe importul acestui drog din Canada, Portugalia, Spania și Olanda pentru 85% din consumul anual. Tot pe import se va baza, cel mai probabil, pe termen scurt, și dacă va legaliza consumul de canabis în scop recreațional, notează The Guardian.

Deși vine cu o serie de beneficii atât în ceea ce privește prevenirea consumului excesiv și protecția minorilor, cât și financiare, legalizarea canabisului pune Germania în situația de a încălca singura convenție a Organizației Națiunilor Unite care se referă la narcotice.

Convenția impune folosirea drogurilor, importul, exportul, comerțul și producția lor doar pentru scopuri medicale și științifice. De asemenea, caută să combată traficul de droguri prin cooperare internațională.

Justus Haucap, directorul Institutului Düsseldorf, crede însă că pasul pe care-l face Germania va duce la schimbarea totală a convenției.

„Teoretic, Germania ar putea ieși din convenția ONU și ar putea să adopte doar anumite părți din ea. Dar sunt optimist că toate schimbările în ceea ce privește legalizarea unor droguri în Canada, SUA și acum în Germania va duce la o reformă a convenției pentru a lua în considerare comerțul de canabis”, spune Haucap.

 
 

Urmărește-ne pe Google News