Asta în condițiile în care după vaccinul Pfizer, România va primi miercuri primul lot din vaccinul de la Moderna.
„Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele două tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer, la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare, ținând cont de disponibilitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
„Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele două tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”.
Valeriu Gheorghiță:
Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că, în cazul în care o persoană vaccinată se infectează cu coronavirus înainte de a primi și cea de-a doua doză, rapelul se va face la o lună după vindecare.
„E important să lăsăm să se finalizeze boala și ulterior, după o lună, facem rapelul. Anumite persoane au primit rapelul până la 6 săptămâni”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
În ceea ce privește vaccinarea unei persoane bolnave, Valeriu Gheorghiță a dat asigurări că aceasta se poate face, cu condiția ca persoana respectivă să nu aibă o stare febrilă sau contraindicații.
„Nu se modifică cu nimic datele de siguranță. Persoana respectivă să nu aibă o boală acută febrilă, o stare acută febrilă. Bolile infecțioase doar în 10% din cazuri sunt simptomatice. Nu putem să facem teste înainte de fiecare vaccin. Important e ca persoana să nu aibă contraindicații”, a spus Valeriu Gheorghiță.
FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!