„Aşteptăm tot anul piftia, sarmalele, caltaboşii, slănina, pomana porcului, șoriciul sau cârnaţii, însă toate aceste bucate delicioase specifice Crăciunului la români au la bază carnea de porc, o carne grasă şi săţioasă alături de care trebuie să aşezăm un vin care nu doar să completeze aromele, ci şi să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor”, declară Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri, care oferă un adevărat ghid pentru masa de Crăciun.
Ghid pentru masa de Crăciun: Spune ce mănânci, ca să afli ce vin să bei!
- La servirea gustărilor, a antreurilor sau înaintea lor, în cadrul socializărilor dinaintea mesei, se recomandă vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania sau vinurile albe demiseci şi cele roze;
- Recomandarea pentru friptura de porc, sarmale şi cârnaţi este vinul roșu, sec;
- La servirea preparatelor din peşte se recomandă vinuri albe seci, iar cu cât este peştele mai gras cu atât vinul trebuie să fie mai acid;
- Preparetele de bază merg perfect cu vinurile roşii, aşadar: la carnea albă se recomandă vinuri roşii, uşoare, buchetoase; la carnea roşie se recomandă vinuri roşii pline, puternice, generoase; la carnea de vânat se recomandă vinuri seci, vechi de calitate superioară;
- Desertul tradițional pentru masa de Crăciun îl reprezintă cozonacii, care se armonizează foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci.
Alegerea băuturii se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie. Trebuie urmărită o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor, afirmă Livia Gîrboiu.
Bucătăria românească este una dintre cele mai apreciate din lume, iar bucatele tradiţionale de Crăciun au un farmec special în casa fiecărui român.
Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri:
Toba, caltaboșul, sângeretele sau șoriciul, sărmăluțele, friptura de porc sau cozonacii pufoși sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale de Crăciun, nelipsite din casele românilor.
Acestea sunt stropite din belşug cu vin şi nelipsita ţuică, însă trebuie să avem mare grijă la ceea ce turnăm în pahar pentru că, altfel, riscăm un fiasco gastronomic.
Băutura aleasă în mod greşit poate ruina o masă, în aceeaşi măsură în care ceea ce se află în farfurie poate denatura gustul unui vin.
Impresiile gustative create la masă nu trebuie să intre în conflict, ci să meargă în acelaşi sens şi să se pună reciproc în valoare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro