Pana la Sfintele Paste mai sunt doar doua saptamani si romanii au intrat in vria pregatirilor. Patronatele din domeniu ne informeaza ce sa cumparam, la ce preturi si de unde, ca sa luam numai bucate de calitate pentru masa festiva.
MIEL. Aproape 3 milioane de miei vor ajunge pe mesele romanilor in acest an, estimeaza Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine din Romania. La ora actuala, mielul se vinde la un pret de circa 130.000 de lei vechi kilogramul, insa in marile lanturi de magazine acesta ajunge pana la 160.000 – 170.000 lei /kg. “Daca luam in considerare ca un miel taiat trebuie sa aiba in jur de 8-10 kilograme, un roman ar fi nevoit sa cheltuiasca in jur de 1- 1,3 milioane lei pentru mielul de Paste. Multi prefera sa renunte la achizitionarea unui miel din cauza preturilor ridicate.
COZONACI. Romanii consuma de Paste aproximativ 20 de milioane de cozonaci, de 20 de ori mai mult decat intr-o luna normala. De aceea, societatile de morarit si panificatie au iesit pe piata cu o bogata oferta de cozonaci si pasca. La magazine se pot gasi acum chiar si prajituri din aluat de cozonac in forma de iepuras. Un cozonac cu nuca de 500 de grame poate fi cumparat, in aceste zile, cu aproximativ 65.000 lei vechi, iar unul umplut cu fructe – stafide – poate ajunge la 50.000 lei vechi. Cel mai ieftin cozonac – Emilia, umplut cu rahat – costa 32.000 lei.
VIN. Patronatul Viei si Vinului a anuntat ca inainte de Sarbatoarea Pastelui vinul se va scumpi cu circa 20%.
OUA. Ouale de Paste se vor vinde la preturi mici in acest an datorita stocurilor mari de care dispun producatorii, sustine Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. Desi crescatorii se plang ca acesta este un pret de faliment, cu 20 la suta mai mic decat in 2005, in magazine ouale se vand cu preturi aproape duble, intre 2.800 si 3.000 lei/bucata.