26 septembrie 1983 este marcată în istorie ca ziua în care Stanislav Petrov a fost mai inteligent decât calculatoarele și a salvat planeta de la extincție.
La primele ore ale dimineții de 26 septembrie 1983, sistemele de avertizare ale Uniunii Sovietice au detectat o posibilă lovitură cu rachete din Statele Unite.
Informațiile apărute pe computer sugerau că au fost lansate mai multe rachete, iar protocolul armatei sovietice ar fi fost să riposteze cu un atac nuclear propriu.
Dar ofițerul de serviciu Stanislav Petrov – a cărui sarcină era să înregistreze lansările de rachete inamice – a decis să nu le raporteze superiorilor săi și, în schimb, le-a respins ca fiind o alarmă falsă. Aceasta a fost o încălcare a instrucțiunilor sale. O abatere de la obligațiile ofițerului de serviciu s-a transformat într-o decizie care poate că a salvat lumea.
„Toate datele indicau că era în desfășurare un atac cu rachete. Dacă aș fi trimis raportul meu în lanțul de comandă, nimeni nu ar fi spus un cuvânt împotriva lui. Tot ce trebuia să fac era să ajung la telefon, să ridic linia directă către comandanții noștri de vârf – dar nu puteam să mă mișc”, a declarat Petrov pentru serviciul rus al BBC, la 30 de ani după acea noapte.
Deși fusese instruit să contacteze imediat forța de atac, Petrov a sunat la ofițerul în comandă și a raportat o defecțiune a sistemului. Dacă ar fi greșit, primele explozii nucleare s-ar fi produs câteva minute mai târziu.
El s-a bazat pe faptul că ceea ce apărea pe ecranele uriașe din sala de comandă nu era confirmat de navele sovietice din Atlantic. Pe ecrane erau rachete, dar navele nu le vedeau. Putea fi orice, o eroare a computerelor, dar și o eroare a oamenilor de pe nave. Petrov a făcut o alegere și apoi a așteptat.
„Douăzeci și trei de minute mai târziu, mi-am dat seama că nu s-a întâmplat nimic, dacă ar fi existat cu adevărat un atac, atunci aș fi știut deja. A fost o ușurare”, a mai declarat bărbatul, conform aceleiași surse.
O investigație ulterioară a concluzionat că sateliții sovietici au identificat din greșeală lumina soarelui reflectată pe nori ca fiind motoare ale rachetelor balistice intercontinentale.
„Omul care a salvat lumea”
În 2013, regizorul danez Peter Anthony a lansat un documentar despre povestea lui Petrov, „Omul care a salvat lumea”.
În timpul unei vizite în Statele Unite, pentru filmarea documentarului, Petrov a făcut un turneu în mai 2007 la Minuteman Missile National Historic Site, un sit istoric național american înființat în 1999 lângă Wall, Dakota de Sud, pentru a ilustra istoria Războiului Rece și dezvoltarea rachetelor balistice intercontinentale.
Aflat în această vizită, Petrov a spus că nu și-ar fi imaginat niciodată că va putea să viziteze „unul dintre cele mai sigure locuri ale inamicului”.
„Omul care a salvat lumea”, documentarul în care apare și actorul Kevin Costner, a câștigat mai multe premii, inclusiv cel pentru cel mai bun documentar, în 2016. Distincția a fost acordată în cadrul premiilor Bodil, principalele premii cinematografice daneze acordate de Asociația daneză a criticilor de film.
Petrov s-a stins din viață în 2017, la vârsta de 77 de ani.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia