Mâncarea din spital are, în primul rând, scop terapeutic, spune Camelia Ciocîrlan. Ea e nutriționist dietetician la noul spital din Fălticeni, inaugurat în septembrie 2021, la exact 30 de ani de la începerea construcției. De șase luni, se ocupă de meniurile pacienților spitalizați și crede că a reușit să schimbe puțin percepția românilor când vine vorba de mâncarea de spital.
33 de lei pe zi pentru pacienții cu afecțiuni mai grave
Alocația de hrană este 22 de lei pentru pacienții cu afecțiuni ușoare și 33 de lei pentru pacienții cu TBC, HIV, hepatită, neoplazii, diabet, arsuri sau lepră. Atât decontează statul român pentru hrană. Dacă meniurile depășesc sumele menționate, restul este completat din bugetul spitalului, menționează Camelia Ciocîrlan, într-o discuție cu reporterul Libertatea.
Spitalul Municipal din Fălticeni dispune de o bucătărie modernă, dotată cu echipamente de ultimă generație, povestește nutriționista, așa că toată mâncarea se pregătește în spital.
„Avem un total de 7 bucătari care lucrează în două ture. Bucătăria este dotată și compartimentată conform legislației în vigoare. Echipamentele sunt de ultimă generație și ne ajută foarte mult în procesul de pregătire a mesei – marmite cu încălzire indirectă cu autoclavă, cuptor monobloc profesional, feliator, roboți de bucătărie, prăjitor de pâine și alte echipamente profesionale menite să asigure un proces gastrotehnic adecvat”.
„Toată mâncarea este servită pacienților în caserole individuale, majoritatea biodegradabile, transportate către secții în cutii termoizolante”, adaugă Camelia Ciocîrlan.
În plus, alimentele sunt alese nu numai în funcție de afecțiunea pacientului, explică ea, cât și în funcție de convingerile religioase: „Fiecare pacient are regim conform afecțiunii sau afecțiunilor sale, iar dacă există un cumul de afecțiuni care nu se încadrează în regimurile din sistem, împreună cu medicul specialist stabilesc ce alimente pot avea efect terapeutic optim”.
Conform publicației Cronica de Fălticeni, spitalul din Fălticeni are:
- 7 corpuri;
- Circuite separate pentru medici;
- Sistem de ventilație, atât de necesar spitalelor – cel care lipsea, de exemplu, de la spitalul din Piatra Neamț.
13 milioane de euro a costat spitalul fără dotări și alte 7 milioane de euro au fost dotările, mobilierul și scările de incendiu, potrivit autorităților locale. Este al treilea spital public ridicat după Revoluție.
Pe lângă scopul terapeutic, mâncarea ar trebui să aibă și un aspect plăcut, menționează Camelia Ciocîrlan, mai cu seamă că foarte mulți români se plâng, și pe bună dreptate, de calitatea slabă a alimentelor pe care le primesc atunci când se internează în spitale de stat.
Ce alimente preferă pacienții
„Fiecare pacient este unic, cu gusturi și obiceiuri care reflectă perioadele grele prin care am trecut noi ca popor, educație și așteptări. Preferințele sunt variate, dar încerc să adaptez rețetele tradiționale pentru a mă asigura că mâncarea va fi pe gustul majorității și nu facem risipă”, explică nutriționista.
„Atunci când există nemulțumiri, continuă ea, ele vin de obicei din partea pacienților care au regim strict și automat nu există nici foarte mare diversitate în farfuria lor. În cazul regimului fără sare, de exemplu, încercăm să potențăm gustul alimentelor cu plante aromatice. Există și pacienți care vin și cu mâncare de acasă, dar sunt plăcut surprinși pe perioada spitalizării.”
Camelia Ciocîrlan, nutriționist-dietetician la Spitalul Municipal Fălticeni:
„În România nu există educație nutrițională”
Întrebată dacă este nevoie de mai multă educație nutrițională în România, tânăra a răspuns ferm: „nu există educație nutrițională în România”.
„În social media sunt foarte puțini specialiști care muncesc enorm pentru a educa, dar cea mai mare nevoie de educație nutrițională este în școli pentru a ne asigura că formăm viitori adulți sănătoși.”
În plus, tânăra subliniază că e necesar ca în spitalele din țară să existe și dieteticieni în echipa multidisciplinară, „așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor dezvoltate”.
„Nu este doar necesar, este obligatoriu, deoarece în toate afecțiunile cronice este nevoie de consiliere nutrițională pe tot parcursul vieții, de echilibrare nutrițională în afecțiunile acute și de foarte multă educație nutrițională pentru părinții copiilor cu obezitate.”
Ce vor mânca pacienții în Duminica Paștelui
Pentru a-i ferici pe pacienții internați în noul spital din Fălticeni în perioada sărbătorilor, Camelia Ciocîrlan spune că meniul de Paște va include „tradiționalul ou roșu, carne la cuptor cu piure de cartofi sau pilaf de orez cu broccoli și salată de sfeclă roșie”.
Are și un sfat pentru românii care vor petrece și anul acesta sărbătorile cu familia, la mese îmbelșugate: „Să ne asigurăm că avem o porție generoasă de legume proaspete sau murături lângă preparatul tradițional, să nu uităm să bem apă înainte de a consuma paharul de vin și să ne bucurăm de natura care renaște ieșind la o plimbare”.