Jumătate de milion de studenți revin la facultate începând de astăzi și se vor confrunta cu aceleași neajunsuri ale sistemului pe care le știm de ani de zile. „Infrastructura academică este învechită, serviciile studențești sunt demodate, iar, nu în ultimul rând, resursele educaționale, în special în biblioteci, sunt insuficiente. Sperăm însă că această clasă politică, precum și alți actori din sistemul de educație, vor conștientiza importanța investițiilor în educație, respectiv dezastrul ce se prefigurează în lipsa acestui fapt”, a declarat Marius DEACONU, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.
În continuare, sistemul educațional este subfinanțat, așa că studenții cer să se acorde 6% din PIB învățământului. Deficitul de personal este o altă problemă de care amintesc studenții: un consilier pentru orientarea în carieră trebuie să asigure programe pentru aproape 3500 de studenți.
La început de an universitar, condițiile de cazare sunt cele care îi revoltă pe studenți. Unde mai pui că doar puțin peste 23% dintre studenți prind un loc în cămine. Studenții cer în continuare gratuitate pentru transportul feroviar pentru studenții sub 26 de ani.
Crezul junimiștilor, „intră cine vrea, rămâne cine poate”, rămâne la fel de actual și astăzi. Mai mult de un sfert dintre studenții admiși la facultate sau masterat nu își iau diploma de absolvire, potrivit ultimelor studii. Iar România se află pe ultimul loc în UE la procentul de absolvenți de învățământ superior în rândul populației.