Dupa patru saptamani de campanie electorala, partidele vor culege astazi roadele muncii lor. Romanii trebuie sa decida cine vor fi cei 35 de europarlamentari care ne vor reprezenta interesele la Bruxelles si Strasbourg si cum ne vom alege deputatii si senatorii pe viitor.
Sectiile de votare sunt deschise de la ora 7.00 pana la ora 21.00. Alegatorii vor fi nevoiti sa voteze in doua sectii separate, dar aflate in aceeasi cladire, unde vor primi cate un buletin de vot. La alegerile pentru Parlamentul European (PE) pe buletinul de vot sunt inscrise 13 formatiuni politice si un candidat independent. Partidele inscrise in competitie trebuie sa obtina, pentru a putea sa-si trimita reprezentantii in PE, minimum 5% din totalul voturilor valabil exprimate. Dreptul de vot se va exprima pe baza buletinului, a cartii de identitate sau a pasaportului, buletinul de vot fiind in format A4, cu cate patru formatiuni trecute pe fiecare pagina.
Sectiile, deschise intre orele 7.00-21.00
Ministerul Afacerilor Externe a organizat 181 de sectii de votare pentru ca si romanii din strainatate sa-si poata exercita dreptul la vot. Ei pot sa se identifice cu pasaportul, buletinul sau cartea de identitate. Sectiile vor fi deschise in intervalul 7.00-21.00 corespunzator fusului orar al tarii unde are loc exprimarea votului.
Tot astazi, pe langa scrutinul pentru desemnarea reprezentantilor Romaniei in forul european, romanii sunt chemati la urne, de catre presedintele Traian Basescu, pentru a-si exprima optiunea privind introducerea votului uninominal pentru alegerea senatorilor si deputatilor. Pe buletinul de vot al referendumului, separat de cel al alegerilor europarlamentare, romanii trebuie sa raspunda prin ‘Da’ sau ‘Nu’ la intrebarea: ‘Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale in baza unui scrutin majoritar in doua tururi?’.
Alegerile uninominale vor avea formula de desfasurare asemanatoare cu scrutinul pentru primarii, unde daca nici un candidat nu obtine 50% plus 1 din totalul voturilor valabil exprimate, se organizeaza turul al doilea, in care intra doar primii doi candidati. Astfel, se va desfiinta pragul de 5% necesar accederii in Parlament.
Cum se valideaza uninominalul
Pentru ca referendumul sa fie validat, la urne trebuie sa se prezinte jumatate plus unu din romanii cu drept de vot.
Totalul cetatenilor inscrisi pe listele din circumscriptiile electorale este de 18.267.639, pentru validarea introducerii votului uninominal in varianta propusa de Traian Basescu fiind nevoie de votul a cel putin 9.150.000 de cetateni.
Ultima ora
Un barbat a incercat sa sustraga, joi dupa-amiaza, un sac cu buletine de vot de la Biroul Electoral Municipal din Bucuresti. Furtul nu i-a reusit, dar a scapat de oamenii legii.
Politistii de la Sectia 9 din Capitala au gasit o urna mobila pe o linie de tramvai din Pantelimon. Reprezentantul firmei care transporta urnele a declarat ca aceasta a ca zut dintr-o masina.