Sistemul electoral este unul proporțional, membrii se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de 5% din votul național sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții. Alianțele electorale trebuie să treacă un prag mai ridicat, respectiv, 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide, și 10% pentru alianțele cu mai multe partide.

Alegerile parlamentare se țin o dată la 4 ani și sunt făcute printr-un sistem de reprezentare proporțională cu vot în colegii uninominale, după cum urmează:

  • Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori;
  • Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

Ce este Parlamentul României și ce rol au deputații și senatorii

Parlamentul României reprezintă puterea legislativă și are o structură bicamerală, formată din Senat și Camera Deputaților. În total, Parlamentul este format din 466 de parlamentari, dintre care 136 de senatori și 330 de deputați.

Parlamentul României are rolul de a adopta sau de a respinge legi, pe care ulterior le înmânează președintelui statului pentru aprobare, publicare ori intrarea în vigoare a unui proiect de lege votat.

Senatul este camera superioară a Parlametului României, în timp ce Camera Deputaților este camera inferioară. Parlamentul din România este bicameral și adoptă legi constituționale, legi organice și legi ordinare. Ședințele celor două camere se desfășoară separat, însă pot exista și sedințe comune, potrivit unui regulament adoptat majorității deputaților și senatorilor, conform articolului 65 din Constituția României.

În articolul 75, Constituția României definește situațiile în care Camera Deputaților este prima cameră sesizată, și astfel cea care are decizia finală în caz de divergențe. Senatul este prima cameră sesizată în toate celelalte situații.

Program de votare la alegerile parlamentare 2024

Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, duminică, 1 decembrie 2024, între orele 07.00 – 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Alegătorii aflați în situația de mai sus pot vota până cel mult la ora 23.59.

Votarea în străinătate a avut loc pe parcursul a trei zile, după următorul program:

  • vineri, 22 noiembrie 2024: votarea va începe la ora 12.00, ora locală, și se va încheia la ora 21.00, ora locală;
  • sâmbătă, 23 noiembrie 2024: votarea va începe la ora 7.00, ora locală, și se va încheia la ora 21.00, ora locală;
  • duminică, 24 noiembrie 2024: votarea va începe la ora 7.00, ora locală, și se va încheia la ora 21.00, ora locală.

Pentru al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale, votarea în diaspora va avea loc tot pe parcursul a trei zile, în aceleași intervale orare, în zilele de 6, 7 și 8 decembrie 2024.

 
 

Urmărește-ne pe Google News