Oficialii americani se așteaptă ca discuțiile să vizeze mai ales armamentul furnizat de SUA Ucrainei. De asemenea, atât Biden, cât și Zelenski vor încerca să profite de această ocazie pentru a-i convinge pe viitorii membri ai Congresului să susțină eforturile de război, arată aceeași publicație.
Întâlnirea a fost organizată, în spatele ușilor închise, de câteva săptămâni, într-o perioadă în care Washingtonul și Kievul intrau în una dintre cele mai tensionate discuții despre viitorul războiului de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu zece luni.
Pe 11 decembrie, Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington pentru a discuta despre viitoarele operațiuni militare și despre maniera în care administrația americană ar putea continua sprijinul pentru Ucraina.
În săptămânile premergătoare invitației, oficialii americani au discutat cu cei ucraineni și europeni, pentru a stabili cât sprijin militar va acorda SUA Ucrainei în perioada iernii. Kievul a cerut arme mai avansate, susținând că acestea i-ar duce mai rapid spre victoria pe front. Însă SUA a ezitat să dea un răspuns prompt.
Această temă va domina și discuțiile în persoană dintre delegația ucraineană și administrația Biden. Același mesaj va fi transmis de Zelenski și în fața Congresului.
„Are nevoie de arme cu rază lungă de acțiune, care să-i permită să prevină ofensiva rusească pe care o așteaptă”, a declarat pentru Politico Bill Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina. „Are nevoie de sprijin financiar imediat, ca să-și mențină guvernul funcțional și știe că Congresul va lua decizii cu privire la aceste lucruri săptămâna aceasta.”
„Nu ne permitem să înghețăm pe linia frontului”
Deși administrația americană a promis că va continua să ajute Kievul în eforturile sale de război, oficialii s-au opus furnizării de resurse care le-ar permite militarilor ucraineni să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei. Însă ucrainenii argumentează că acest tip de armament e esențial în câștigarea teritoriilor pierdute și în a-i determina pe ruși să lupte în defensivă.
În timpul întâlnirii de astăzi, e probabil ca ucrainenii să redeschidă subiectul furnizării de sisteme cu rază lungă de acțiune ATACMS (Army Tactical Missile Systems), precum și de drone Gray Eagle și Reaper, spun surse anonime pentru Politico.
Însă oficialii americani nu sunt pregătiți să se răzgândească. Casa Albă a respins categoric ideea de a trimite în Ucraina ATACMS. Asta s-ar face cu un cost foarte mare: Kievul l-ar putea provoca pe Putin să folosească arme și mai letale pe teritoriul Ucrainei.
Atitudinea ezitantă a Statelor Unite i-a determinat pe ucrainenii să caute sprijin în afara Alianței Nord-Atlantice. Se tem că fără un sprijin solid nu vor putea să avanseze pe câmpul de luptă și vor pierde avântul pe care l-au avut după eliberarea Hersonului.
„Strategia noastră este să continuăm să atacăm, pentru că nu ne permitem să înghețăm pe linia frontului. Trebuie să presăm constant. Am ajuns la limita a ceea ce putem face cu armele avansate pe care SUA deja ni le-a furnizat. Pentru etapa următoare, avem nevoie de armament cu rază lungă de acțiune pentru a ne atinge obiectivele”, a declarat Oleksandr Daniliuk, fost consultat pe securitate națională în Ucraina.
Biden va anunța un nou pachet de 2 miliarde de dolari
Încă de la începutul invaziei, guvernul de la Kiev a cerut în repetate rânduri arme mai avansate. Iar aliații occidentali și SUA – deși într-o manieră lentă – au răspuns la aceste cereri, încercând să evalueze eficiența lor potențială pe câmpul de luptă și dacă necesită antrenamente suplimentare sau transport special.
Miercuri (fusul orar al SUA. n.red.), președintele Biden plănuiește să anunțe că va oferi mai multe dintre celelalte tipuri de arme pe care Kievul le-a cerut, deși se opune în continuare oferirii de arme cu rază lungă de acțiune.
Administrația americană va prezenta un nou pachet de ajutoare militare, în valoare de 2 miliarde de dolari, care va include, în premieră, și baterii de apărare antiaeriană Patriot și kituri Joint Direct Attack Munition, care transformă bombele nedirijate ale avioanelor de luptă în muniții ghidate cu precizie, indiferent de condițiile meteo, spun sursele Politico. Pachetul include și artilerie, în valoare de 850 de milioane de dolari, și alte tipuri de muniție.
Decizia de a expedia rachete Patriot i-a surprins și pe oficialii ucraineni, care și-au dorit foarte mult să obțină acest tip de armament defensiv. Iar versiunea care va ajunge în Ucraina este construită pentru a intercepta rachete balistice, ceea ce ar proteja infrastructura energetică a Ucraineni de loviturile armatelor rusești.
Totuși, oficialii de la Kiev consideră că au nevoie de mult mai mult sprijin pentru a avansa în teritoriile din estul țării. Și administrația Biden e de acord că Ucraina se află într-un moment riscant. Situația de pe teren s-ar putea înrăutăți în timpul iernii, iar Rusia ar putea lovi armata și infrastructura critică a Ucrainei cu mai multe rachete, a declarat un înalt oficial american.
Rusia se bazează în continuare pe noi transporturi de drone iraniene, ceea ce sporește nevoie de apărare ale Ucrainei, mai spune același oficial.
Republicanii din Congres trebuie convinși să sprijine Ucraina
Vizita lui Zelenski la Casa Albă e un mesaj puternic pentru aliații europeni, însă are și o importanță la nivelul SUA. Având în vedere că republicanii vor avea majoritatea în Congres, administrația Biden se teme că finanțarea sprijinului pentru Kiev va scădea. Kevin McCarthy, potențialul viitor președinte al Camerei, a promis că nu va mai da Ucrainei „un cec în alb”. Iar alți republicani de extremă dreaptă – Marjorie Taylor Greene și Lauren Boebert – au promis că vor opri complet sprijinul oferit de Washington.
Deși administrația de la Casa Albă nu crede că ajutorul va fi oprit, există îngrijorări că sumele se vor micșora și sprijinul va fi unul mai lent în următoarele luni.