Peste 100 de persoane cu vârsta medie de 60 de ani au participat la un studiu cel puțin bizar, la o clinică din San Francisco. Au plătit peste 8.000 de dolari pentru a primi transfuzii cu sânge de la persoane tinere. Scopul? Să încetinească procesul de îmbătrânire. Mai precis, oamenii au fost injectați cu doi litri și jumătate de plasmă, – elementul lichid din sânge care rămâne după ce alte celule au fost eliminate – luată de la persoane tinere.

Fondatorul clinicii, omul de știință Jesse Karmazin (32 de ani), a afirmat că rezultatele inițiale ale pacienților săi au fost încurajatoare.

„Ar putea ajuta la îmbunătățirea unor lucruri precum la prevenirea diabetului sau prevenirea unor probleme cardiace. Sunt toate aspecte care au drept cauză comună îmbătrânirea. Nu pot să spun că oferă nemurirea, însă cred că se aproprie”, a declarat acesta.

Tratamentiul a fost inițiat contextul în care mai multe studii au arătat că unirea sistemelor circulatorii între șoareci bătrâni și tineri întinerește organele, mușchii, precum  și celulele stem. Pe lângă acestea, o cercetare efectuată anul trecut a evidențiat că plasma oamenilor tineri are un efect de întinerire atunci când este injectată în șoarecii bătrâni.

În ciuda acestor studii, unii cercetători au atacat experimentul făcut de Karmazin. „Nu există o dovadă clinică a faptului că tratamentul este benefic”, a afirmat Tony Wyss-Coray, profesor neurolog la Stanford. Mai mult, criticii au invocat și pericolele la care se expun oamenii în cazul oricărei transfuzii, probleme precum urticarie, probleme cu plămânii și infecții fatale.

„Oamenii vor să creadă că sângele celor tineri redă tinerețea, deși nu avem încă dovada că funcționează la oameni și nu întelegem mecanismul pentru care șoarecii au părut să întinerească”, afirmă Wyss-Coray, cercetător în cadrul MIT.

În plus, ar fi și o problemă de etică, având în vedere că tinerii cred că donează sânge pentru cei cu care au nevoie de el din punct de vedere medical, nu pentru a fi folosit în tratamente exprimentale scumpe.

Karmazin sa răspuns criticilor, afirmând că participanții au simțit imediat răsplata tratamentelor sale. „Vedem cu ochiul liber că pacienții arată mai bine după tratament. E un fel de chirurgie plastică din interior cu efecte la exterior”, a afirmat acesta.


Citește și: Dosarul “TAROM”, episodul 3: “Companie de stat pe pierderi, ofer al 16-lea salariu” | „Trustul” Tehnic și milioanele de euro


Foto: HBO

 
 

Urmărește-ne pe Google News