UPDATE ora 21.30. Conform datelor strânse de Administrația Națională de Meterologie (ANM), la București a fost cea mai caldă zi de 21 octombrie de când se fac măsurători: Filaret – 32,5 grade Celsius, Băneasa – 32 de grade Celsius, Afumați – 31,7 de grade Celsius.

„Nu se poate spune că este cea mai mare temperatură istorică pentru luna octombrie, însă este sigur cea mai caldă zi din ultima decadă a lunii octombrie de când se fac măsurători”, a precizat Meda Andrei, meteorolog de serviciu la ANM.

Per total, la nivelul țării, au fost 129 de recorduri depășite pentru o zi de 21 octombrie. Cel mai cald a fost la Turnu Măgurele, în Teleorman, unde au fost 35,1 grade Celsius.

Au fost însă și orașe în care s-au înregistrat temperaturi istorice pentru toată luna, nu doar pentru ziua de 21 octombrie. Este vorba despre 14 orașe, printre care Constanța (31,8 grade Celsius), Tulcea, Baraolt (Covasna), Bechet (Dolj) sau Darabani (Botoșani).

În ceea ce privește maximele istorice, temperatura absolută a lunii octombrie pentru București este de 35,5 de grade Celsius, înregistrată în 2 octombrie 1952, la staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi.

Temperatura maximă absolută a acestei luni în România este de 39ºC şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (județul Ialomiţa), potrivit datelor ANM.

***

Știrea inițială: De dimineață, au fost înregistrate 22 de noi recorduri de temperatură, iar meteorologii se așteaptă ca această tendință să se mențină până la finalul zilei. Un exemplu: la stația meteo de la Holod, în județul Bijor, au fost 25 de grade Celsius, cea mai ridicată temperatură de la începutul măsurătorilor în România, respectiv din 1900.

„Temperatura este comparabilă cu aceea a unei dimineți de iulie”, a explicat meteorologul Marina Antonescu, pentru Libertatea.

„Ne așteptăm ca, la ora 21.00, după ce vom primi toate raportările, să avem și cea mai ridicată temperatură din istorie pentru luna octombrie”, a continuat meteorologul.

Vreme deosebit de caldă a fost și la mare, unde sunt, de asemenea, de așteptat recorduri de temperatură pentru această lună de toamnă.

Cu 30 de grade Celsius la umbră și apa mării cu temperatura de 20 de grade Celsius, mulți români au ales să-și petreacă acest weekend pe litoral. Unii au făcut baie, alții doar s-au plimbat pe mal.

Apa este foarte caldă, mai caldă ca-n august, are vreo 20… 21 de grade Celsius, pentru octombrie e deja super bine. La anu facem plajă în noiembrie.

Turist, intervievat de Adevărul:

Urmărește-ne pe Google News