Finlanda s-a confruntat cu cea mai călduroasă lună iunie de la debutul măsurătorilor meteorologice din 1844, cu o temperatură medie de 16,5 grade Celsius. Iar la începutul lunii iunie, temperaturile au continuat să urce.

La 5 iulie 2021, Laponia a înregistrat temperatura-record din ultimii 107 ani. În orașul Kevo, temperaturile au urcat până la 33,6 grade Celsius.

Valul de căldură nu a lovit doar Finlanda. Și în Suedia, mai multe regiuni au raportat temperaturi-record, iar în Norvegia au fost înregistrate 34 de grade Celsius, într-o provincie aflată în apropierea Cercului Polar.

Aceasta este cea mai ridicată temperatură măsurată în țara nordică în acest an și cu doar 1,6 grade Celsius mai puțin decât recordul istoric de 34,9 grade Celsius înregistrat în Norvegia.

„Temperaturile ridicate din Scandinavia sunt direct legate de ceea ce s-a întâmplat în America de Nord”, a declarat Michael Reeder, profesor de meteorologie la școala Pământului, atmosferei și mediului de la Universitatea „Monash” din Australia.

Mai exact, temperaturile ridicate din nordul Europei urmează valului de căldură record și incendiilor devastatoare care au provocat pagube importante în anumite zone din America de Nord.

Valul de căldură intens a ucis 95 de persoane doar în statul american Oregon, iar 500 de persoane și-au pierdut viața în nord-vestul și sud-vestul Canadei.

În emisfera sudică, iunie a fost, de asemenea, cea mai fierbinte înregistrată în Noua Zeelandă, unde este o lună de iarnă.

Organizația Națiunilor Unite a confirmat, joi, o nouă temperatură record pentru continentul antarctic – măsurată anul trecut – de 18,3 grade Celsius.

FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News