Banca Angliei a dat publicităţii ”un scenariu ilustrativ”, potrivit căruia Produsul Intern Brut al Marii Britanii se va contracta cu 14% în 2020, urmând să îşi revină cu un salt de 15% în 2021, notează Reuters, citată de Agerpres.

Acest scenariu se bazează pe ipoteza că măsurile de distanţare socială şi schemele de sprijin guvernamental vor rămâne în vigoare până la începutul lunii iunie, după care vor fi retrase treptat.

Conform acestui scenariu, Banca Angliei se aşteaptă la o prăbuşire de 25% a PIB-ului în perioada aprilie-iunie, comparativ cu trimestrul precedent, precum şi o dublare a ratei şomajului până la 9%.

„Cu toate acestea, pe măsură ce economia evoluează, banca va acţiona aşa cum este necesar pentru a asigura stabilitatea financiară şi monetară care este esenţială pentru prosperitatea pe termen lung”, a declarat guvernatorul BoE, Andrew Bailey.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca BoE să îşi majoreze luna viitoare programul de achiziţii de active, în condiţiile în care suma suplimentară de 200 miliarde de lire sterline pe care şi-a alocat-o în luna martie se va epuiza, având în vedere achiziţiile sale accelerate de obligaţiuni guvernamentale.

Comitetul de politică monetară de la BoE a mai decis joi să menţină dobânda de bază la nivelul record de 0,1% şi de asemenea a lăsat nemodificată ţinta pentru achiziţiile de obligaţiuni la 645 miliarde de lire sterline (797 miliarde de dolari).

Comisia Europeană: PIB-ul UE va scădea cu 7,4%

Comisia Europeană a anunțat miercuri că se aşteaptă ca zona euro să înregistreze în acest an o contracţie record de 7,7%, urmând ca în 2021 să cunoască o creştere de 6,3%, în timp ce economia Uniunii Europene (UE) va scădea cu 7,4% în 2020, dar va creşte cu aproximativ 6% în 2021.

Comisia a subliniat că şocul resimţit de economia UE este simetric prin faptul că pandemia a lovit toate statele membre, însă atât scăderea producţiei în 2020, cât şi capacitatea de redresare în 2021 urmează să varieze considerabil de la o ţară la alta.

„Consecinţele imediate vor fi mult mai grave pentru economia mondială decât cele ale crizei financiare, însă amploarea impactului va depinde de evoluţia pandemiei, de capacitatea noastră de a relansa activitatea economică în condiţii de siguranţă şi de a ne reveni ulterior”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

La rândul său, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a susţinut că Europa se confruntă cu un şoc economic fără precedent de la Marea Depresiune încoace.

Atât amploarea recesiunii, cât şi capacitatea de redresare vor fi inegale, condiţionate de rapiditatea cu care pot fi ridicate măsurile de izolare, de importanţa unor servicii precum turismul în fiecare economie şi de resursele financiare ale fiecărei ţări. Aceste diferenţe constituie o ameninţare pentru piaţa unică şi pentru zona euro, însă ele pot fi atenuate prin acţiuni comune şi decisive la nivel european.

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni:

Potrivit Comisiei Europene, pandemia de coronavirus a afectat grav cheltuielile de consum, producţia industrială, investiţiile, comerţul, fluxurile de capital şi lanţurile de aprovizionare.

Relaxarea progresivă a măsurilor de izolare care se anunţă ar trebui să pregătească terenul pentru redresare. Cu toate acestea, nu se aşteaptă o recuperare în urma pierderilor suferite anul acesta de economia UE înainte de sfârşitul anului 2021. Investiţiile vor rămâne modeste, iar piaţa forţei de muncă nu se va redresa în totalitate.

Urmărește-ne pe Google News