Am luat în calcul preparatele preferate de români pentru masa de Crăciun, printre care salată boeuf, sarmale, friptură (de porc şi de pui), cârnaţi, tobă şi caltabos, iar la desert am inclus portocale şi cozonaci.

Ca băuturi, am pus la socoteală apă minerală şi plată, o sticlă de vin alb şi una de vin roşu, o sticlă de Pepsi, o cutie de suc de portocale şi opt doze de bere.

În aceste condiţii, ospăţul de Crăciun costă aproximativ 340 de lei pentru o familie formată din doi adulţi şi un copil.

Analiza Libertatea a fost făcută pe baza datelor furnizate de Monitorul Preţurilor, dar şi a celor prezente pe site-urilor mai multor retaileri.

Calculele au fost realizate cu cele mai mici preţuri de la produsele analizate, astfel că în final costul total al mesei de Crăciun ar putea fi mai mare dacă alegeţi alte mărci.

Preţurile sunt valabile pentru produsele preparate acasă, nu luate de-a gata.

Tobă şi caltaboş

Nici o masă de Crăciun nu este la fel fără tradiţionala tobă şi fără clasicul caltaboş.

Un kilogram de tobă este 31 de lei, iar aceeaşi cantitate de lebar costă 20 de lei. La acestea se mai adaugă ceapă roşie (3,99 de lei) şi muştar clasic (3,83 de lei).

Salata boeuf

Ingredientele pentru 2 kilograme de salată boeuf au fost calculate pe baza preţurilor de pe site-ul unui hipermarket.

Au fost puse la socoteală câte un kilogram de cartofi (8 lei), pulpe de pui dezosate (19,69 de lei) şi morcovi (2 lei), la care s-au adăugat o pungă de mazăre (5,1 lei) şi una de măsline negre (10,35 de lei).

La acestea se adaugă un borcan de muştar dulce (3,18 lei) şi câte unul de castraveţi la oţet (4,8 lei) şi de gogoşari (4,45 lei).

Există însă şi varianta unei salate boeuf cumpărate de-a gata, iar preţul acesteia este 34 de lei kilogramul.

Sarmale

Pentru prepararea sarmalelor sunt necesare un kilogram de carne de porc tocată (14 lei), o pungă de varză murată (8 lei) şi câte o punguţă de piper (2,82 de lei) şi foi de dafin (1,28 de lei).

Friptură şi cârnaţi

Friptura de porc este tradiţională de Crăciun. Un kilogram de carne de pulpă costă 7,49 de lei în cea mai ieftină variantă. Costurile cărnii de porc ajung şi la 17 lei pe kilogram, în funcţie de sortiment.

Cei care nu vor să mănânce carne de porc de Crăciun pot alege carne de pui. Un kilogram de piept de pui dezosat costă 23 de lei.

Pe masa de Crăciun, românii pun şi cârnaţi proaspeţi. Un kilogram de cârnaţi costă 17 lei, dar calculul nostru include două kilograme, aşa că vom adăuga la costul total 34 de lei.

Băuturi

Vinul este nelipsit de la petrecerea de Crăciun. Dacă la ţară se dă cep la „butoiul ăla bun”, o familie de la oraş poate alege o sticlă de vin roşu sec (15 lei) şi una de vin alb demidulce (15 lei) din magazine.

O sticlă de apă minerală (2,35 de lei) şi alta de apă plată (2,35 de lei) trebuie puse la rândul lor la socoteală.

Cei care vor sucuri pot alege o sticlă de 2,5 litri de băutură carbogazoasă, pe care o pot cumpăra la 5,69 de lei, sau un suc neacidulat la sticlă de 1,5 litri, pe care vor da 5 lei.

Berea nu lipseşte nici ea: 8 doze pot costa între 20 şi 35 de lei, în funcţie de producător.

Desert cu cozonaci şi portocale

Cozonacii nu pot lipsi nici ei de la masa de Crăciun. Trei cozonaci costă 39 de lei, iar portocalele, fructe de sezon, mai adaugă 6 lei la costul total.

Calculele includ doar costul ingredientelor, iar preţurile pot varia de la un magazin la altul.


Citește și:

Cristina Neagu pune accidentarea suferită la Euro 2018 pe seama oboselii: „Corpul mi-a cedat”

Urmărește-ne pe Google News