Cuprins:
Simonian îl descrie pe Georgescu ca fiind un „necunoscut în România”
În cadrul emisiunii „Seara cu Vladimir Soloviov” de pe Russia Today, Simonian a criticat dur modul în care s-au desfășurat alegerile, indicând implicarea unor factori externi în anularea rezultatelor.
„Alegerile ar fi trebuit să aibă loc astăzi, al doilea tur de scrutin din România. Este deja o țară destul de occidentală, o țară destul de democratică, așa cum cred și proclamă. Dar s-a dovedit că un nimeni a obținut cele mai multe voturi în primul tur. Un om pe care nimeni nu-l cunoștea deloc”, a declarat Margarita Simonian la emisiunea lui Soloviov.
„Sunt sigură că nimeni nu l-a cunoscut în România însăși. Și nu a cheltuit niciun cent pentru campania electorală. A făcut campanie pe TikTok. De asta îl acuză acum. Și pentru ca această persoană să nu câștige, anulează absolut ilegal primul tur de alegeri”, a mai spus Simonian.
Simonian a adus în discuție și reacția Curții Constituționale a României, care, conform acesteia, ar fi avut inițial o decizie favorabilă privind validitatea primului tur al alegerilor, dar ar fi fost ulterior influențată de presiuni externe.
Rusoaica susține că ingerințele în procesul electoral au venit din Bruxelles, nu Rusia
„Curtea Constituțională a recunoscut mai întâi primul tur al alegerilor, s-a calmat, s-a pus cu botul pe labe și apoi a trebuit să ridice telefonul pentru că au sunat de la Bruxelles… Iar instanța a recunoscut aceste alegeri ca fiind nedrepte”, a adăugat Simonian, criticând decizia de anulare a primului tur.
Alegerile prezidențiale din România au avut loc pe 24 noiembrie, iar conform rezultatelor primului tur, candidatul independent Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi, fiind pe primul loc. Acesta a făcut campanie intensă pe platforma TikTok, fără a investi fonduri semnificative în promovare. Pe locul al doilea s-a aflat Elena Lasconi, cu 19,18% din voturi, fiind susținută de un mesaj pro-NATO și pro-SUA.
Pe 28 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în cadrul căreia Ministerul de Interne și serviciile speciale au prezentat rapoarte privind posibilele încălcări în campania electorală. La cererea mass-media și a politicienilor, aceste rapoarte au fost declasificate, relevând faptul că sute de bloggeri ar fi fost plătiți pentru promovarea candidaturii lui Georgescu.
În ajunul celui de-al doilea tur, pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a României a decis anularea primului tur de scrutin, după reconsiderarea plângerilor venite din partea organizațiilor publice, candidaților la Președinție și agențiilor guvernamentale.
Solicitările de anulare s-au bazat pe documente declasificate de Consiliul Suprem de Apărare, care indicau încălcări ale reglementărilor în desfășurarea campaniei. Premierul român Marcel Ciolacu a salutat decizia Curții Constituționale, considerând-o corectă și necesară pentru a restabili integritatea procesului electoral.