Înainte de a părăsi această lume, Francis era al 21-lea cel mai în vârstă cetățean american din istorie și a 54-a cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată, potrivit LongeviQuest.

Totodată, Francis și sora ei, Bertha Johnson, au făcut istorie ca perechea de surori cu cea mai înaintată vârstă combinată din lume, Bertha Johnson decedând la 106 ani.

Născută în 1909 în parohia St. Mary, Louisiana, Francis a văzut multe la viața ei. A asistat la investirea a 20 de președinți, a trecut prin două războaie mondiale, printr-o o societate segregată și o mișcarea pentru drepturile civile.

La cea de-a 115-a aniversare, Francis a primit o scrisoare de la Barack și Michelle Obama, care i-au recunoscut contribuția și istoria pe care a trăit-o.

„De-a lungul unui secol, ai creat amintiri extraordinare și ai țesut propria ta poveste unică în narațiunea americană”, se spunea în scrisoare.

Francis și-a pierdut mama în 1920. Apoi a fost mutată la Galveston, Texas, unde a fost crescută de mătușa ei.

În 1928, Francis a născut-o pe Dorothy Williams, singurul ei copil, și a crescut-o ca mamă singură.

Viața și-a petercut-o având grijă de alții, lucrând la biserica ei și la o cafenea.

„Bunica mea a fost și îngrijitoare. A avut grijă de frații ei, de surorile ei și de tatăl ei. Asta a făcut parte din viața ei”, a spus nepoata Ethel Harrison.

În 1999, a venit timpul ca cei dragi să aibă grijă de ea. Francis s-a mutat cu fiica și nepoata ei când avea 90 de ani. A fost acolo timp de 25 de ani, înainte moartea survenită în liniște marți seara.

Harrison își amintește de bunica ca pe o femeie plină de viață și activă, chiar și la bătrânețe. Cu trei nepoți, patru strănepoți și doi stră-strănepoți, Francis a fost un „participant entuziasmat” la toate activitățile de familie.

Cei care au cunoscut-o pe Francis i-au atribuit longevitatea abstinenței ei de-a lungul vieții de la alcool și fumat. Când era întrebat, Francisc spunea mereu că așa e voia Domnului.

„Îi mulțumesc doar Domnului că m-a ținut în viață. Nu a avut de ce să mă ia” , a spus Elizabeth Francis pentru LongeviQuest, la începutul acestui an.

Credința lui Francis a fost totul pentru ea, a spus nepoata ei.

„Avea o Biblie cu ea tot timpul. Îți spunea că asta… (a ajutat-o) să trăiască atâta timp”, a rememorat Ethel Harrison.

Fiica lui Francis are acum 96 de ani. „Sunt atât de recunoscătore că Dumnezeu ne-a permis să o avem lângă noi atâta timp”, a conchis Ethel Harrison.

Urmărește-ne pe Google News