Circa doua miliarde de locuitori ai Pamantului au putut observa cea mai lungă eclipsă de soare totală din secolul al XXI-lea care a cufundat in intuneric cele mai populate ţări ale planetei, India şi China. Soarele a fost complet acoperit de Lună timp de şase minute şi 39 de secunde, într-o zonă puţin locuită din Pacific, un record de durată, care nu va fi doborât înainte de anul 2186.
Următoarea eclipsă totală de soare va avea loc pe 11 iulie 2010 şi va putea fi văzută în Pacificul de Sud. Abia pe 16 iulie 2186 se va mai produce una, care va dura 7 minute şi 29 secunde, adică va fi mai lungă decât aceasta.
Începând cu ora 23:58 GMT, 02.58, ora României, bezna s-a instalat încet-încet în interiorul unui coridor lung de 15.150 de kilometri şi lat de 200 de kilometri, care traversează India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Uniunea Myanmar şi China, întinzându-se până în insulele japoneze Ryukyu.
Eclipsa a început la ora 2.58, ora României, şi a durat 6,39 minute
Pasionaţii de astronomie din lumea întreaga au mers în ţările în care eclipsa a putut fi urmărită. Oamenii de ştiinţă chinezi vor să surprindă secvenţe timp de 40 de minute în speranţa că vor obţine mai multe informaţii despre suprafaţa Soarelui.
Eclipsa a început în Marea Arabiei, a străbătut Asia şi a luat sfârşit în Oceanul Pacific
„Este cea mai lungă eclipsă a secolului. Niciunul dintre noi nu va trăi suficient de mult pentru a putea vedea o alta precum aceasta”, a declarat Federico Borgmeyer, directorul agenţiei germane Eclipse City.
Racii şi Capricornii vor fi melancolici
Din punct de vedere energetic, spiritual, influenţa unei eclipse începe cu câteva zile înainte şi durează uneori şi câteva luni după consumarea ei. La nivel colectiv se poate vorbi de o stare de agitaţie, de nemulţumire. La nivel personal este vorba despre confuzie, melancolie, o sensibilitate exagerată legată de trecut manifestată prin regrete profunde. Cele mai influenţate de această eclipsă sunt zodiile Racului şi Capricornului. (Elena Bunescu, Specialistul Libertăţii)
Au profitat de pe urma evenimentului
În Asia s-a dezvoltat o adevărată industrie legată de eclipsă, de la vânzarea de ochelari speciali până la organizarea de excursii pentru a observa pe viu evenimentul astronomic. Un avion al companiei aeriene Cox and Kings a decolat din New Delhi, având un traseu ce a urmărit eclipsa. Un bilet, în acest avion, a costat 79.000 de rupii, adică aproximativ 1.200 de euro.
Eclipsa în India
Deşi mulţi dintre noi ştiu explicaţia ştiinţifică pentru o eclipsă de soare, există încă regiuni în care oamenii se tem de acest fenomen. Un exemplu îl reprezintă populaţia hindusă, majoritară în India.
Zeci de mii de persoane au asistat la fenomenul celest în oraşul sfânt al hinduismului, Benares, pe malurile fluviului Gange. Condusă de preoţi hinduşi, mulţimea a salutat reapariţia soarelui ridicând braţele către cer, după care oamenii s-au repezit în apă.
Superstiţiile legate de eclipsa de soare au stârnit teama în rândul gravidelor şi bolnavilor din India care nu vor nici măcar să se afle în spital în timp ce soarele este acoperit total. Potrivit spitalului Fortis din New Delhi, indiencele însărcinate care aveau programată o operaţie de cezariană au suspendat intervenţia.
Un astrolog indian susţinea că o serie de nenorociri: atentate, catastrofe naturale şi chiar asasinarea unui lider politic vor coincide cu această eclipsă uriaşă.
Eclipsa i-a înspăimântat pe oamenii din Bangladesh. Zeci de mii de persoane dintr-un sat din nordul statului musulman s-au adunat pe un stadion unde „au început să plângă şi să tremure de frică în timp ce soarele a dispărut şi au aplaudat la reapariţia acestuia”, a povestit funcţionarul, Banamali Bhoumik citat de Mediafax.
Cum era de aşteptat, turismul şi activităţile comerciale au înflorit. Agenţia Cox and Kings a închiriat un avion Bţing 737-700, ce a decolat de pe un aeroport din New Delhi pentru a „intercepta” eclipsa totală la altitudinea de 12.500 de metri. Fiecare din cele 21 de locuri disponibile s-a vândut cu 1.200 de euro.
Eclipsa în China
Întunericul a cuprins treptat şi China, spectacolul naturii fiind urmărit de o mulţime de oamenii în timp ce eclipsa a străbătut cel mai populat stat din lume. La Shanghai, oraş asalatat în ultimele zile de turişti, aceasta a întunecat cerul în jurul orei 01.35 GMT (04.35 ora României).
„Nu există cuvinte adecvate pentru a descrie frumuseţea eclipsei. Pur şi simplu provoacă dependenţă. Trebuie s-o vezi pe următoarea. Numeri zilele şi anii până vei putea face acest lucru. Nimic nu se compară cu asta” , a declarat un profesor de astronomie din New York.
Studenţii care au văzut pentru prima dată în viaţa lor un astfel de fenomen au fost profund uimiţi.
Superstiţii Copiii care se nasc în această zi au malformaţii
Eclipsa din Asia a fost un bun prilej pentru indieni şi pentru chinezi să se întreacă în superstiţii legate de întunericul din plină zi.
♦ În mitologia hindusă, se spune că demonii Rahu şi Ketu înghit soarele pe durata eclipselor, făcând ca alimentele să devină necomestibile, iar apa – nepotabilă.
♦ Femeile gravide sunt sfătuite să stea în casă, într-o astfel de zi, pentru a preveni naşterea unor copii cu malformaţii, fiind încurajate rugăciunile şi postul. Un ginecolog de la Spitalul Fortis din New Delhi, India, a afirmat că, din cauza eclipsei, foarte multe femei programate să nască prin cezariană pe 22 iulie şi-au amânat operaţia.
♦ Astrologul indian Raj Kumar Sharma, cel care a anticipat criza financiară mondială şi victoria lui Obama, avertizează că vor avea loc atentate.
♦ Tot el a anunţat că se va produce o mare catastrofă naturală în Asia de Sud-Est, iar un lider politic indian ar putea fi asasinat. În plus, tensiunile dintre Iran şi Occident vor duce la o intervenţie militară americană, începând din 9 septembrie
♦ Astrologul indian crede că, în China, probabilitatea producerii unui război sau a unei revolte e de 95%.
Fotografii: EPA