Rețeaua de distribuție a CEZ are 86.000 de kilometri de rețea și 1,4 milioane de clienți. Parcurile eoliene au o capacitate de 622 MW.
Detaliile financiare tranzacției nu au fost făcute publice, dar Economica.net scrie că tranzacția se ridică la 1,1 miliarde de euro.
Au mai făcut oferte ungurii, indienii și nemții
Grupul ceh de stat CEZ a anunțat de mai mult timp că dorește să vândă activele din țara noastră, dar nu a anunțat cu cine negociază.
Au mai făcut oferte și companiile românești de stat Hidroelectrica și SAPE, grupate într-un consorțiu, dar aceasta nu a fost acceptată.
Potrivit sursei citate, au mai înaintat oferte MVM – cea mai mare companie de electricitate din Ungaria, India Power Corporation – una dintre cele mai mari companii de energie din statul asiatic, dar și un consorțiu format din E.ON și asigurătorul Allianz.
Infrastructura va fi dezvoltată prin investiții
“România este una dintre cele mai dinamice economii ale Europei şi infrastructura sa energetică este critică pentru susţinerea creşterii pe termen lung a ţării şi tranziţia la un nivel scăzut de carbon. Suntem încântaţi să anunţăm această investiţie şi ne dorim să susţinem această activitate în domeniul infrastructurii critice, prin investiţii în electricitate mai constantă, eficientă, sigură şi sustenabilă pentru comunităţile pe care le deserveşte”, a declarat Leigh Harrison, șeful regiunii Europa, Africa, Orientul Mijlociu din cadrul Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), potrivit unui comunicat adresat Libertatea.
Cine sunt cumpărătorii
MIRA este cea mai mare companie de administrare de active de infrastructură din lume și face parte din Maquarie Group, cel mai mare grup financiar din Australia.
MIRA deține active energetice în Australia, Spania, SUA și Finlanda.
Aceasta are active în valoare de 120 de miliarde de euro, incluzând 151 de companii de portofoliu, circa 500 de proprietăţi imobiliare şi 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole.
CEZ pleacă din România după 15 ani
CEZ pleacă din România după 15 ani. Grupul a intrat în țara noastră în 2005, cumpărând fosta Electrica Oltenia.
Ulterior, compania a intrat și în domeniul eolian, investind în parcuri de generare a energiei datorită subvențiilor oferite de stat.
CEZ mai deține și o salbă de microhidrocentrale în țara noastră.