Este vorba despre extinderea Bazei a 57-a aeriană Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Române, aflată în apropiere de Constanța.

Valoarea estimată a proiectului este de 2,7 miliarde de dolari, iar noua instalație va avea un perimetru de aproximativ 32 de kilometri, va acoperi peste 28 de kilometri pătrați și va găzdui aproximativ 10.000 de membri ai personalului NATO și familiile acestora.

Potrivit Euronews, lucrările la infrastructura de bază a bazei, precum drumurile de acces și rețeaua electrică, au început și este așteptată și construirea de noi piste pentru operarea diferitelor tipuri de avioane de luptă.

Vor exista „hangare de întreținere, depozite de combustibil, muniție, echipamente, materiale tehnice de aviație, simulatoare, facilități de hrănire, cazare; tot ce este necesar pentru a susține funcționarea și misiunile unei baze de o asemenea amploare”, a explicat comandantul bazei aeriene, Nicolae Crețu.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, mii de soldați americani au fost instruiți în România sau au participat la misiuni de securitate, iar avioane de luptă și de supraveghere ale SUA operează constant în țara noastră în cadrul operațiunilor de poliție ale NATO.

De asemenea, după izbucnirea războiului din Ucraina, alianța a înființat patru grupuri de luptă suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

Franța este națiunea-cadru pentru grupul tactic din România, la care contribuie, totodată, forțe din Belgia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și Statele Unite.

În contextul în care Marea Neagră devine o zonă de confruntare din ce în ce mai tensionată între Ucraina și Rusia, România încearcă să-și consolideze cooperarea cu aliații din NATO, mai ales cu Statele Unite, mai notează sursa citată.

„România este și va continua să fie un aliat de încredere al SUA, care este dedicat stabilității și păcii în Europa Centrală și de Est. (…) Rusia a planat istoric asupra României și a flancului estic european ca o sursă de instabilitate, opresiune și agresiune. Ca atare, lucrăm în mod constant pentru a contracara toate încercările Rusiei de a destabiliza România și partenerii noștri”, a declarat premierul Marcel Ciolacu pentru Newsweek în luna iunie.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News