Nvidia a pierdut 279 de miliarde de dolari în capitalizarea de piață, în condițiile în care recordul negativ anterior era deținut de Facebook, care a pierdut 232 de miliarde de dolari pe 3 februarie 2022, când compania de social media a emis o prognoză sumbră.

România a încheiat anul 2023 cu un Produs Intern Brut (PIB) de 1.600 de miliarde de lei, echivalentul a 321 miliarde de euro sau de 355 de miliarde de dolari.

Astfel, pierderea bursieră a Nvidia este aproape cât întreaga economie a României și mai mare decât tot PIB-ul Ungariei – care s-a ridicat la 212 miliarde de dolari anul trecut, sau al Greciei – care a avut 217 miliarde de dolari.

Nvidia a fost pentru puțin timp cea mai valoroasă companie din lume în această vară, iar acum, deși a suferit scăderi, are în continuare o capitalizare de 2.649 de miliarde de dolari, fiind a treia din lume ca valoare, după Apple și Microsoft.

Odată cu scăderea acțiunilor companiei, și averea fondatorului și directorului său general Jensen Huang a scăzut cu 10 miliarde de dolari, până la 94,9 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Investitorii devin mai precauți

Scăderea Nvidia este un indiciu major că investitorii devin mai precauți cu privire la tehnologia inteligenței artificiale, care a alimentat o mare parte din câștigurile bursiere din acest an.

Cele mai recente neliniști legate de inteligența artificială vin după ce Nvidia a prezentat, miercurea trecută, o previziune trimestrială care nu a reușit să îndeplinească așteptările mari ale investitorilor, după ce compania a înregistrat o creștere amețitoare a acțiunilor sale.

„O cantitate atât de mare de bani s-a îndreptat către tehnologie și semiconductori în ultimele 12 luni încât tranzacțiile sunt complet distorsionate”, a declarat Todd Sohn, strateg ETF la Strategas Securities.

Inteligența artificială pierde din turație

Îngrijorările cu privire la rentabilitatea lentă a investițiilor mari în inteligență artificială au afectat cele mai valoroase companii de pe Wall Street în ultimele săptămâni, acțiunile Microsoft și Google tranzacționându-se în scădere după rapoartele lor trimestriale din iulie.

„Unele cercetări recente au pus sub semnul întrebării dacă veniturile obținute doar din inteligența artificială vor justifica în cele din urmă acest val de cheltuieli de capital pentru aceasta. Atunci când evaluează investițiile în AI ale companiilor individuale, investitorii trebuie să se gândească dacă acestea își utilizează cel mai bine bilanțurile și capitalul”, au scris marți strategii BlackRock într-o notă pentru clienți.

La nivelul său record din iulie, valoarea Nvidia era aproape triplă în 2024. Cu toate pierderile recente de pe bursă, titlurile sale sunt încă cu 118% peste nivelul de la începutul anului.

Și alți producători de cipuri au probleme

Indicele cipurilor s-a prăbușit cu 7,75%, cea mai mare scădere într-o singură zi din 2020.

Acțiunile Intel au scăzut și ele cu aproape 9% după ce Reuters a scris că se așteaptă ca directorul general Pat Gelsinger să prezinte consiliului de administrație al companiei un plan de eliminare a activităților inutile și de revitalizare a producătorului de cipuri aflat în dificultate.

Broadcom, un alt producător de cipuri care a beneficiat de boom-ul în domeniul AI, a scăzut cu 6,2% pe bursă.

Investitorii se așteaptă în majoritate ca Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor cu 0,25% în 18 septembrie, iar așteptările pentru o reducere de 0,5% au crescut de la 30% la 37%, după ce datele de marți au semnalat că activitatea din sectorul de producție rămâne slabă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News