Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 88 de rachete și 63 de drone Shahed de fabricație iraniană. Dintre acestea, 37 și, respectiv, 55 au fost doborâte, dar altele au lovit cel mai mare baraj din țară și au provocat pene de curent în mai multe regiuni, dar și moartea a cel puțin cinci persoane.

„Acum inamicul desfășoară cel mai mare atac la scară largă asupra industriei energetice ucrainene din ultima vreme. Scopul nu este doar de a deteriora, ci și de a încerca din nou, ca anul trecut, să provoace un eșec pe scară largă în funcționarea sistemului energetic al țării”, a spus ministrul energiei, German Galushchenko.

Mai multe instalații energetice importante au fost lovite în regiunea sud-estică Dnipropetrovsk, inclusiv cel mai mare baraj din țară și hidroncentrala Dnipro, una dintre cele mai mari din Europa.

Pe imaginile postate pe X, fostul Twitter, se vede cum barajul de la Dnipro este lovit de o rachetă. Autoritățile ucrainene au declarat că nu există riscul unei breșe.

În urma valul de atacuri cu rachete ruse, au fost introduse întreruperi de urgență în alimentarea cu energie electrică în 7 regiuni ale Ucrainei, a anunţat vineri operatorul reţelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo. Potrivit companiei de stat, zeci de instalații ale sistemului energetic au fost avariate: centrale termice și hidroelectrice, rețelele principale ale NEC Ukrenergo, rețele electrice regionale. Cea mai dificilă situație este în regiunile Harkov, Odesa, Kirovograd și Dnepropetrovsk.

Reţeaua energetică din Ucraina beneficiază de ajutor din străinătate, inclusiv din România

Reţeaua energetică ucraineană primeşte asistenţă în regim de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia, după atacul ruşilor, care a lăsat fără curent peste un milion de persoane, a anunţat vineri operatorul reţelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Operatorul reţelei de transport a energiei electrice din Polonia (PSE) ajută omologul din Ucraina prin furnizarea unei cantităţi de energie electrică 300 de Megawaţi între orele 06.00 GMT – 11.00 GMT, a precizat vineri PSE.

„Ulterior, livrările vor depinde de necesităţile din sistemul nostru şi capacitatea noastră de a-i ajuta”, a precizat purtătorul de cuvânt de la PSE, Maciej Wapinski.

Uniunea Europeană şi Ucraina şi-au legat reţelele de electricitate în luna martie 2022, la scurt timp după ce a început invazia rusească, ceea ce îi permite Ucrainei să primească electricitate în regim de urgenţă din Europa, în cazul în care atacurile militare provoacă pagube facilităţilor ucrainene.

Atacurile au avut loc în timp ce Kremlinul și-a intensificat retorica cu privire la conflict, afirmând că Rusia se află „în stare de război” în Ucraina și lăsând deoparte descrierea obișnuită a invaziei ca fiind o „operațiune militară specială”.

Ministerul rus al Apărării a declarat separat, într-o declarație, că a lansat o serie de lovituri aeriene „masive” împotriva Ucrainei ca răzbunare pentru atacurile ucrainene asupra regiunilor sale de frontieră din ultimele săptămâni.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News